Ha nincs kedved télen madárcsemegék rendszeres kihelyezésével gondoskodni a madarakról, de mégis szeretnéd őket kertedbe csalogatni, van egy remek javaslatom számodra! 😉

Ültess olyan cserjéket, melyek termései értékes táplálékforrást jelentenek a kedves, kis szárnyasok számára. Ráadásul feltűnő színeikkel életet lehelnek az ősz és tél egyhangú szürkeségébe.

Sőt némelyikük vitaminban gazdag bogyókkal ajándékoz meg téged is. 🙂

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

madarak télen a kertben

a

Madárbarát kert téli növényei:

Madárbirs

Fajtától függően lombhullató vagy örökzöld díszcserje, melyet elsősorban nagy tűrőképessége és ősszel megjelenő piros termései jellemeznek. Érdemes csoportosan ültetned őket, hiszen összefüggő talajtakarást végeznek, elnyomva így a gyomokat.

madárbirs

Kép forrása: Jürgen Mangelsdorf / CC BY 2.0

Húsos som

5 méter magasra megnövő, lombhullató cserje, mely napos fekvésben érzi jól magát. Tavasszal virító sárga virágai a méheknek, míg szeptemberre beérő, piros termései a madaraknak jelentenek finom csemegét. A C-vitaminban gazdag bogyókat te is fogyaszthatod bátran!

húsos som

Kép forrása: Jürgen Mangelsdorf / CC BY-NC-ND 2.0

Kányabangita

2 méter magasságot elérő lombhullató cserje. Szép, őszi levélszíneződése és piros termései mellett tavasszal megjelenő fehér, illatos virágai miatt is értékes dísznövény.

kányabangita

a

Magyal

Örökzöld cserje, mely inkább félárnyékos kertrészeken érzi jól magát. Lombozata fényes, mélyzöld színű, de létezik belőle fehérrel vagy sárgával szegélyezett levelű fajta is. Kétlaki növény, azaz, ha azt szeretnéd, hogy ősszel terméseket hozzon, érdemes rögtön egy porzós és egy termős növényt is beszerezned. Terméseit a madarak nagyon kedvelik, számunkra azonban mérgező.

magyal

Kép forrása: jacinta lluch valero / CC BY-SA 2.0

Tűztövis

2-3 méter magas, tüskés, örökzöld, emiatt védősövénynek is ideális cserje. Fehér virágaival tavasszal díszít, korallpiros termései miatt pedig az ősz és a tél egyik legfeltűnőbb, madarak által is közkedvelt növénye.

tűztövis

Kép forrása: liz west / CC BY 2.0

Kökény

Igénytelen cserje, mely 3-4 méterre nő. Őszre beérő kék terméseit te is fogyaszthatod bátran. Finom ízét akkor kapja, mikor már megcsípte a dér. Tavasszal nyíló fehér virágai méheknek ad értékes virágport.

kökény

Kép forrása: Peter O’Connor aka anemoneprojectors / CC BY-SA 2.0

Ha azt szeretnéd, hogy a hasznos kismadarak igazán kényelmesen érezzék magukat kertedben, a táplálékot adó cserjék közelébe helyezz ki nekik madáritatót is.

a

Érdekesnek találtad cikkemet? Ha igen, a lenti facebook gombra kattintva oszd meg barátaiddal is. Köszönöm! 🙂

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This