A magnólia – más néven liliomfa – vitathatatlanul a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye.

Hatalmas, makulátlan virágai olyan ámulatba ejtő látványt nyújtanak a kopár hónapok után, hogy – még a rövid ideig tartó virágzás ellenére is – érdemes legalább egy magnólia fácskát nevelgetned a kertedben.

Gondozása egyszerű, viszont ha nem a megfelelő helyre, illetve talajba ülteted el, növényed halálra van ítélve.

Ha kíváncsi vagy, mire van pontosan szüksége a magnóliának, a cikkben megtalálod. Összegyűjtöttem most neked mindent, amit tudnod kell erről az elegáns növényről. ?

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Jellemzői

Magassága miatt ugyan faként tekintünk rá, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik.

Tulipánfának is hívják, tévesen. Ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet.

A kertészetekben sokféle liliomfa közül választhatsz. Ezek virágszínükben, a virágzás idejében és méretükben is eltérhetnek egymástól. A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is.

A legtöbb magnólia virágzása április-májusra esik. A virágok színe a fajtától függően lehet fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke. Egyes fajták a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is megörvendeztetnek.

liliomfa

Léteznek azonban olyan magnóliák is, amik tavasz helyett egész nyáron át hozzák hófehér vagy krémszínű virágaikat. Ilyen például az örökzöld magnólia is.

örökzöld magnólia

A magnóliafajták méretben is különböznek egymástól. Ha kicsi a kerted, akkor válassz az alacsonyabb fajták közül. Ezek bokorméretűek, 2-3 méternél nem nőnek magasabbra. Ha pedig van elég helyed, akkor ültess termetesebb liliomfát. Egyes fajták kifejlett korukban akár a 10 métert is elérhetik.

A legtöbb magnólia nem csak virágainak látványával, hanem azok illatával is elkápráztat.

A különböző liliomfafajok, illetve -fajták jellemzőit én most nem részletezem. Ezeket az információkat a kertészetek honlapján úgyis megtalálod.

magnólia fajták
Kép forrása: Susanne Nilsson / CC BY-SA 2.0

Igényei

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a liliomfák kissé savanyú talajban érzik jól magukat. Meszes talajban csak sínylődnek, sőt egyes fajták gyorsan ki is pusztulnak.

Emellett az is fontos, hogy földjük legyen tápanyagban gazdag, és jó vízáteresztő képességgel bírjon.

Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyre ültesd. A legjobb számára, ha a reggeli napsütés nem éri. Ennek a virágzásnál van jelentősége, mert a hideg éjszakákon megfagyott virágok a reggeli napsütésben túl gyorsan felolvadnak, és megbarnulnak.

Vízigényesek, azaz a száraz időszakokban és a forró nyári napokon bőségesen meg kell öntözni őket.

A fiatal növények tövét az első néhány évben, télen takarni kell (pl. fenyőkéreggel vagy komposzttal).

Egyes fajták nehezebben viselik a kemény teleket, ezért válassz széltől védett helyet növényednek.

liliomfa virágzás

Ültetése

Nagyon jól mutat önmagában a gyep közepén, de tavaszi hagymás virágok vagy örökzöld cserjék társaságában is érvényesül szépsége.

Nagyon jól gondold meg, hová ülteted, mert később átültetni már nem ajánlott. Gyökerei igen könnyen sérülnek.

Ültetés menete:

Első lépésként fogd az ásót, és készítsd el az ültetőgödröt, melynek mérete – szélességét és mélységét tekintve is – kétszerese-háromszorosa legyen a gyökérzet (földlabda) méretének. A gödör talaját forgasd át néhányszor, így a fa gyökerei könnyebben utat tudnak törni majd maguknak.

Szórjál néhány marék istállótrágyát a gödör aljára, úgy hogy az ültetőgödör 1/5-ét kitöltse. Takard be 10-20 cm vastag termőfölddel, így a gyökérzet nem érintkezik közvetlenül a trágyával, elkerülöd növényed kiégését.

Helyezd a növényt a gödörbe, majd öntözd meg alaposan, és állítsd be, hogy törzse egyenes legyen, majd talajszintig töltsd vissza a földet.

Óvatosan taposd, tömörítsd a földet, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül, majd ismét öntözd meg jó alaposan.

És takard körülötte a talajt fenyőkéreggel. Ez segít a nedvesség megtartásában, és védi a növény tövét a téli fagyoktól.

magnólia virágzás

Gondozása

A magnólia felnevelése nagyon egyszerű feladat. Csak a következőkre kell odafigyelned:

  • Száraz időben öntözd meg.
  • Virágzás után távolítsd el róla a felesleges ágakat.
  • Minden tavasszal keverj a talajához érett komposztot vagy istállótrágyát. De csak óvatosan, érzékeny gyökerei nehogy megsérüljenek!
liliomfa gondozása

Metszése

A liliomfák nem szorulnak alakító metszésre, inkább csak a ritkításukra kell odafigyelni.

Növényedről közvetlenül a virágzás után távolítsd el a beteg, elhalt vagy keresztbe nőtt ágakat.

magnólia képek
Kép forrása: ASkaugset / CC BY-NC 2.0

Nevelése cserépben

Még a kisebb termetű liliomfák se érzik jól magukat cserépben, ezért én nem is ajánlom, hogy így neveld.

Ha erkélyed vagy teraszod van, és szeretnél gyönyörű tavaszi virágzást átélni, válassz inkább törpe gyümölcsfákat?

gyümölcsfa erkélyre
Kép forrása: Ghita Katz Olsen / CC BY-NC-ND 2.0

Betegségei, kártevői

A magnóliák ellenálló növények, ritkán támadja meg őket betegség vagy kártevő. De ha mégis, az alábbi esetek fordulhatnak elő:

Ha növényed tetves lesz, netalán egyéb kártevők szívogatják nedveit vagy rágcsálják leveleit, ne ijedj meg, nem fog belehalni. Sőt, túl nagy kárt sem szenved.
A katicabogarak, madarak majd elfogyasztják a kis rovarokat. A károsodott leveleket– mikor lehullanak – távolítsd el a fa alól.

Ha magnóliád levele sárgul, valószínűleg túl meszes számára a talaj vagy az öntözővíz. Óvatosan – hogy a növény gyökerei nehogy sérüljenek – forgass a talajba komposztot, és adj hozzá savanyító rododendrontrágyát is. Öntözd eső- vagy kútvízzel.

Ha levelei foltosodnak, majd bebarnulnak, esetleg szürkés bevonat keletkezik rajtuk, az annak a biztos jele, hogy növényedet gombabetegség támadta meg. Ennek a nedves, párás, meleg környezet az oka. A károsodott, lehullott leveleket távolítsd el a fa alól. A lombot ritkítsd meg, hogy átjárhassa a szellő.

Ha levele barnul, és elszárad, lehetséges, hogy túl szeles helyre lett ültetve. A levelek ilyen környezetben gyorsabban párologtatnak, mint ahogy eljut hozzájuk a nedvesség. Átültetéssel inkább ne próbálkozz, mert gyökérzete könnyen sérül. Takard a talajt legalább 5 cm vastagságban fenyőkéreggel. Így a kijuttatott víz nagy része nem párolog el, és többet tud felszívni a növény.

tavaszi virágok
Kép forrása: Ken Ratcliff / CC BY 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! ?

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This