Nyár közepén sok aggódó kerttulajdonos kéri a segítségünket, mert fehér és szürke lepkeszerű lények lepik el a növényeiket.

A te kertedben is megjelentek a kis kártevők?

Akkor biztosan benned is megfogalmazódtak a következő kérdések:

  • Mivel van dolgod?
  • Mely növényeid vannak veszélyben?
  • Hogyan tudsz ellenük védekezni?
  • Mi a legjobb módja, hogy megelőzd elszaporodásukat?

Olvass tovább, és tudd meg a válaszokat! ?

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.
kifejlett lepke
Kép forrása: Katja Schulz / CC BY 2.0

A kártevő neve: Amerikai lepkekabóca

Ezek a kis lények májusban bújnak ki tojásaikból, és lárvaként kezdik el gyengíteni a növényeket. Mégpedig úgy, hogy kiszívják azok nedveit.

Ha ilyenkor átnézed növényeidet, könnyen észre tudod őket venni. Ugyanis vattaszerű váladékot hagynak maguk után, elsősorban a levelek hátoldalán és a fiatal hajtásokon.

A kifejlett lepkék júliustól nyár végéig rajzanak. Októberben pedig tojásokat raknak a fás növények kéregrepedéseibe, melyek ott telelnek át, és májusban kezdődik az egész folyamat elölről.

nimfa
Kép forrása: Sandra-Photographie / CC BY-NC-ND 2.0

Veszélyeztetett növények

Az amerikai lepkekabócák elleni védekezésben nehézséget jelent, hogy nem válogatósak. Lágy és fásszárú növényeken, haszon- és dísznövényeken, de még a gyomokon is egyaránt szeretnek csemegézni.

kártevő
Kép forrása: Pierangelo Zavatarelli / CC BY-NC 2.0

Védekezés

Ha a növényeiden májusban észreveszed a a telepekben élő, fehéres lárva alakokat, ne késlekedj a védekezéssel. Ilyenkor még alig mozognak, ezért eredményesebben tudod eltüntetni őket, például Neem olajjal vagy mosogatószeres víz, cukor és ecet keverékével (ha kíváncsi vagy a pontos receptre, kattints ide.)

A kifejlett lepkéket nehéz véglegesen kiiktatni, ugyanis a permetcsepp hatására már el is pattannak a növényről.
Segíthet, ha lemosod a növényeidet vízsugárral. Így nem okozod pusztulásukat, viszont sikeresen elhajtod őket növényeidről. Ezt a kora reggeli órákban tedd meg, mert ilyenkor a levelek hamarabb megszáradnak, és kisebb eséllyel támadja meg őket valamilyen gombás megbetegedés.

Az erősen fertőzött növényi részeket vágd le, tedd zsákba, és távolítsd el kertedből.

amerikai lepkekabóca ellen védekezés

Megelőzés

A lárvák elpusztításával gyéríted a lepkekabócák állományát. De azt sajnos nem tudod megakadályozni, hogy a közeli növényekről a kifejlett lepkék betelepüljenek kertedbe, ha a szomszédok nem tették meg a szükséges intézkedéseket.

Ezért a legjobb megoldás, ha rendszeresen megvizsgálod növényeidet. Így időben észleled a bajt, és kordában tudod tartani a kártevőket.

Ha megjelentek nálad, ne ijedj meg. Bár rengetegen vannak, de olyan súlyos károkat nem okoznak (főleg ha lemosással rendszeresen elkergeted őket), mint például a puszpángmoly, ami tarra rágja a buxusokat.

kártékony rovar
Kép forrása: Melissa McMasters / CC BY 2.0

a

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! ?

a

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This