A zöldenergia-források, mint például a napenergia, a szélenergia vagy a geotermikus energia kétségkívül jótékony hatást gyakorol a környezetre és az emberi egészségre nézve.

Mindez viszont kutatás és fejlesztés, technológiai invesztálás nélkül lehetetlen. A megújuló energiaforrásokból származó áram előállítása ugyanis jelentős beruházásokat igényel, és ezek a beruházások rendkívül magas költségeket jelenthetnek.

A technológiák fejlődése

Az áramot előállító technológiák fejlődése és a széleskörű használatuk elterjedése jelentősen csökkentheti a költségeket közép és hosszútávon, ami a megújuló energiákból származó áramot akár versenyképessé is teheti a hagyományos fosszilis energiahordozókból származó árammal szemben. Fontos kiemelni, hogy a megújuló energiaforrásokból származó áram előállításához szükséges eszközök és infrastruktúra karbantartása és üzemeltetése további költségekkel jár, amelyeket a befektetők átháríthatnak a felhasználókra. Gondoljunk csak például az elektromos autókra. Minden új technológiáért borsos árat kell fizetni, míg egyre szélesebb körben is elterjedté válik.

Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy a megújuló energiaforrások előállítása is szennyező hatással lehet a környezetre, például az erőművek építése és az azokhoz szükséges anyagok kitermelése miatt. Ezért fontos, hogy a megújuló energiaforrásokat fenntartható és környezetbarát módon termeljük.

A zöldáram jelentése tehát nem más, mint hogy a szükséges energiát megújuló energiaforrásokkal állítják elő.

Átállás a zöldenergiára

Összefoglalva, a zöldenergia lehetővé teszi a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet, de a fosszilis tüzelőanyagokra – például földgázra – továbbra is szükség van az energiaátmenethez. A fenntartható energiaforrásokra való energiaátmenet azonban hosszú távon megtérülő befektetés lehet a környezetünk és az emberiség számára.

Az átállás a zöld energiaforrásokra kulcsfontosságú a fenntartható jövő érdekében, de ez a folyamat nem történhet meg egyik napról a másikra. A változáshoz szükséges technológiák és infrastruktúra fejlesztése idő- és pénzigényes. Emellett a politikai döntéshozók és a társadalom széles rétegeinek támogatására is szükség van, hogy az átállás sikeres lehessen.

Az új energiaforrások fejlesztése és alkalmazása nemcsak a környezetvédelmi törekvéseket javítja, hanem új munkahelyeket is teremthet, és az energiafüggetlenséget is elősegíti. Fontos, hogy mindenki felismerje az átállás előnyeit és elkötelezze magát az új, fenntarthatóbb energiagazdaság iránt.

Áramtermelés növényekből?

A fotoszintézis során a növények a napfény energiáját használják fel, hogy vízből és szén-dioxidból cukrot állítsanak elő. Ennek során az elektromosan negatív töltésű elektronok a cukor kialakítása során áramlanak, és ezt a folyamatot a kutatók az élő bio-napelem létrehozása során hasznosították.

A kutatók a pozsgás növényekben lévő fotoszintetikus rendszereket használták fel, amelyek energiával látják el a növényeket, és létrehoztak egy olyan eszközt, amely az áramot közvetlenül a növényi sejtekből vonja el. Ennek eredményeként az élő bio-napelemek létrehozása elérhetővé válhat a jövőben, amelyek használata még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teheti a tiszta energia előállítását.

A kutatások az élő növényekben létrehozott bio-napelemek előnyeit hangsúlyozzák. A növényi bio-napelemek előnye, hogy a fotoszintézis során a növények folyamatosan és önellátó módon termelik az energiát a napfényből, így nincs szükség külső energiaforrásra, például elektromos töltésre. Ezenkívül a növények olcsóbbak, kevésbé károsak a környezetre és könnyebben használhatóak nagy területeken.

Azonban, bár az eredmények biztatóak, a növényi bio-napelemek jelenleg még kifejezetten alacsony hatékonysággal működnek. A kutatásban a levél feszültsége 0,28 voltot ért el, miközben egy hagyományos autó akkumulátorának elektromos kapacitása 12,6 volt. Az is kihívás, hogy miként lehet a növényeket olyan környezetbe helyezni, ahol elegendő napfény éri őket, és hogyan lehet összekapcsolni a bio-napelemeket, hogy elegendő mennyiségű energiát termeljenek. Az ilyen technológiák kifejlesztése még folyamatban van, de az biztos, hogy a kutatások és a fejlesztések elősegíthetik a zöldenergia átmenetét a jövőben.

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This