Van két finom illatú növény, melyek a fehér, a rózsaszín, a lila és a kék különböző színárnyalataival vidám nyári hangulatot varázsolnak kertedbe.

Ráadásul nekik hála, a pillangókat is állandó vendégeidként köszöntheted.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Nyári orgona

Természetes megjelenése és pillangócsalogató tulajdonsága miatt a nyári orgona az én egyik nagy kedvencem.

nyári orgona pillangóval

Kép forrása: Kristine Paulus / CC BY 2.0

Jellemzői

Metszés nélkül a 2-3 méter magasságot is elérheti, ehhez pedig nem kell éveket várnod. Rendkívül gyorsan fejlődő cserjével van dolgod, a kora tavaszi visszametszéstől a nyári virágzásig akár 1,5-2 métert is növekszik.

Betegségekkel szemben ellenálló, leggyakrabban a fagykár okoz sérülést a növényen, de ezt a problémát az elfagyott ágak, hajtások kora tavaszi visszametszésével könnyen megoldhatod.

pillangók hada

Kép forrása: Sarah Ward / CC BY 2.0

Igényei

Kerted napsütéses részére ültesd, szereti a meleg helyeket. Talajban viszont egyáltalán nem válogatós. Az ültetés utáni egy-két évben, amíg gyökerei behálózzák a talajt, öntözd gyakrabban. Később viszont elég csak a száraz időszakban locsolnod.

növény igényei

Kép forrása: Rich Engelbrecht / CC BY-NC-ND 2.0

Virágai

Rózsaszín, lila, kék vagy fehér virágait júliustól októberig hozza. Bár illatos, de azért ne számíts olyan intenzitásra, mint amilyet a májusban virágzó közönséges orgonánál megszoktál.

növény virágai

Kép forrása: Carl Lewis / CC BY 2.0

Metszése

Minden évben kora tavasszal nagyon erősen vágd vissza, virágait ugyanis a metszéstől júliusig kihajtott vesszőin hozza. A metszést térdmagasságban vagy még mélyebben egy-egy kifelé mutató levélcsomó felett végezd, így éred el, hogy orgonád terebélyesedjen, és szép formájú bokorrá fejlődjön.

Ha növényed elöregedett vagy a tél folyamán erős fagykár érte, vágd vissza ágait, hajtásait tövig. Ne aggódj, ezt is elviseli.

 

Levendula

Na ez az a növény, amelyet mindenki kedvel. Ugye Te is így vagy ezzel?! 😀

pillangó kedveli a levendulát

Kép forrása: Muhammad Ali / CC BY 2.0

Jellemzői

Ha levendulát szeretnél kertedbe, a növény kiválasztásnál bizony sok lehetőséged van mind a színét, mind a magasságát tekintve. Vannak alacsonyabb, 30 centiméter magas és egészen terebélyes, csaknem 1 méteres magasságot elérő fajták. Választhatod a fehér, a rózsaszín, a lila és a kék többféle árnyalatát, de nagyon jól mutatnak a különböző színű levendulák egymás mellé ültetve is.

levendula jellemzői pillangónak

Kép forrása: Ian / CC BY-NC 2.0

Igényei

Mediterrán növényként a napos, meleg helyet kedveli. Jól tűri a szárazságot, és a tápanyagban szegény talajon is szépen fejlődik.

pillangó levendulán csücsülve

Kép forrása: Andrew Tijou / CC BY-NC-ND 2.0

Virágai

Pillangócsalogató virágait nyártól kora őszig hozza, melyekből hasznos kiegészítőt készíthetsz otthonodba. A szárított levendulavirág ugyanis megőrzi illatát és színét, ráadásul a molyokat, szúnyogokat menekülésre kényszeríti. Virágzás elején, amikor a levendulavirágok még éppen nem nyíltak ki, szárral együtt vágd le, kösd csokorba, és felkötve, virággal a föld felé lógatva árnyas és szellős helyen gondosan szárítsd meg.

pillangó levendula virágain

Kép forrása: Ian / CC BY-NC 2.0

Metszése

Kora tavasszal vágd vissza kétharmadára vagy a felére, hogy dús bokorrá fejlődjön.

hogyan metszd a levendulát

Kép forrása: Henry Burrows / CC BY-SA 2.0

Varázsolj nyárra romantikus hangulatot kertedbe, és üdvözöld a színes kis pillangókat. 🙂

 

Főkép forrása: Mon Œil / CC BY 2.0

 

 

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This