Tombol a nyár, növényeid gyakrabban igénylik az öntözést. De vajon így van ez a kaktuszaiddal is? Most megmutatjuk neked, hogyan kerüld el idő előtti elhalálozásukat.

A közhiedelem szerint a kaktuszok gondozása igen egyszerű, hiszen megélnek a sivatagban is. Ez azért nem egészen így van, ápolásuk odafigyelést igényel, hiszen eltérően kell gondoznod őket, mint ahogy azt a szobanövényeidnél megszokhattad.

Na és most jöjjenek a legfontosabb teendők, melyek betartásával kaktuszaidat hosszú élettel ajándékozhatod meg.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

virágzó kaktusz

Kép forrása: Resenter89

1.Használj kaktuszföldet

Minden kaktusz kedveli a gyorsan száradó, jó vízáteresztő, laza, homokos talajt, de ne ültesd őket kizárólag csak homokba, kövek közé vagy általános virágföldbe.

A legjobb, ha kertészetekben vásárolható kaktuszföldet használsz. De előállíthatod magad is, ha általános virágföldet és folyami homokot kétharmad-egyharmad vagy fele-fele arányban összekeversz.

szőrös kaktusz

Kép forrása: Ricardo Bernardo

2. Helyezd világos helyre

Bár a kaktuszok fényigénye némileg eltér, de az árnyékos helyeket egyikük sem kedveli. Minél sűrűbben borítja őket tövis vagy szőr, annál erősebb napsütést kívánnak. Csupasz kaktuszaidat, mint például a karácsonyi kaktusz, tartsd távol a tűző naptól.

Nyáron kihelyezheted őket a szabadba, ott megkapják a szükséges fényt és a friss levegőt. Tárold őket esőtől védett helyen, vagy ha erre nincs lehetőséged, ügyelj arra, hogy a többnapos esőzések alkalmával ne hagyd kint növényeidet, mert a sok nedvességtől elrohadhatnak.

kaktuszok ablakban

Kép forrása: Nina Helmer

3. Öntözd mérsékelten

Ugyan szárazságtűrők, de a vízre nekik is szükségük van, ezért ne hagyd kaktuszaidat kiszáradni, viszont a sok locsolás is tönkreteszi őket. A legjobb nekik, ha az öntözést akkorra időzíted, mikor már talajuk teljesen kiszáradt az előző locsolás óta.

tövises kaktusz

Kép forrása: Kunoel

4. Tápoldatozd

Felvetődhet benned az a kérdés, hogy egy sivatagi növénynek ugyan milyen tápanyagra lehet szüksége. De bizony nekik is létfontosságú, hogy a megfelelő tápanyagokhoz jussanak növekedésük, egészséges fejlődésük érdekében. Kaktuszoknak kifejlesztett tápoldattal lásd el őket havonta egyszer-kétszer, de csak a növekedési időszakban, azaz áprilistól szeptemberig.

kaktusz virággal

Kép forrása: Eusebio Perdiguero

5. Hagyd levegőzni

Mostanában divatba jöttek a növényekkel beültetett, fedett terráriumok. Nagyon mutatósak ezek az összeállítások, a kaktuszokat azonban hagyd ki belőle, mert nem kedvelik a levegőtlen, páradús helyeket. Hozz inkább létre külön egy kaktuszokból álló színes kompozíciót.

kaktusz tál

Kép forrása: Emily Orpin

6. Ültesd át

Ahhoz, hogy kaktuszaid sokáig éljenek egészségben, jólétben, időnként át kell ültetned őket nagyobb cserépbe. Ennek ideális mérete kétszer akkora, mint a növények átmérője. Így kaktuszaid is szépen tudnak fejlődni, és a méretesebb cserép miatt magadat is megkíméled az évenkénti átültetéstől.

Átültetés előtt öntözd meg növényeidet, mert utána 1-2 hétig nem szabad, nehogy a friss gyökérsebeken át megfertőződjenek, elrothadjanak.

kaktusz tövisekkel

Kép forrása: margarita mp

7. Teleltesd

A legtöbb kaktusznak az az ideális, ha hagyod őket pihenni a télen, azaz novembertől márciusig. Persze itt is vannak kivételek, ilyen például a karácsonyi kaktusz, neki nincs szüksége erre.

A teleltetésre ideális környezet 6 és 12 fok közötti hőmérsékletű, száraz hely, mely lehet világos és sötét is.

A teleltetés előtt alaposan szárítsd ki a kaktuszokat, pláne akkor, ha sötét helyen töltik növényeid a hideg hónapokat. Ilyenkor ugyanis teljesen leállnak, és nem képesek felvenni a vizet, így az a gyökerek rohadását okozhatja. Ezért az öntözést is hagyd el a teleltetés során.

Ha nincs lehetőséged növényeidet megfelelő helyen teleltetni, a szobában is maradhatnak. Ebben az esetben nagyon ritkán (havonta egyszer) kevés vízzel locsold meg.

A teleltetés befejezését követően, március végén-áprilisban fokozatosan szoktasd kaktuszaidat az öntözéshez.

két kaktusz

Kép forrása: Lara 

a

Ha tetszett a cikkünk, és szívesen megosztanád barátaiddal, a lenti facebook gombra kattintva könnyen megteheted ezt. Köszönjük! 🙂

a

Főkép forrása: FraserElliot

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This