Gyötör a tudat, hogy árnyékot adó fáid alatt még a fű sem nő ki?

Ajánlok neked 4 gyönyörű talajtakaró növényt, melyek vígan elélnek olyan helyeken is, ahova a nap csak ritkán kukucskál be.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

1. Japán kövérke (Pachysandra terminalis)

japán kövérkék 1

Kép forrása: Anna / CC BY 2.0

Nagyon formás, örökzöld növényke, nekem nagy kedvencem. Bármilyen stílusú kerted is legyen, bátran dobd fel vele árnyékos kertrészeidet. Érdemes csoportosan ültetni, hiszen a kis kövérkék idővel egybefüggő zöld szőnyeget hoznak létre. Arra azért számíts, hogy a 30 cm magas tövek csak az ültetést követő harmadik évtől érnek össze.

Fehér virágait márciustól április végéig hozza, de virágzási időn kívül is szépen díszít levélzetével, formájával. A kövérke-szőnyeg hatalmas előnye, hogy a növények között a gyomok esélytelenségük tudatában meg se próbálkoznak kibújni.

japán kövérkék 2

Kép forrása: Carl Lewis / CC BY 2.0

2. Tűzeső (Heuchera)

tűzeső 1

Kép forrása: jacki-dee / CC BY-NC-ND 2.0

Igazán mutatós növényke, hiszen különböző fajtái rendkívül feltűnő levélszínnel rendelkeznek. Választhatsz pirosat, narancssárgát, zöldet vagy akár bordót. Élénkítsd hát fel velük kerted félárnyékos, árnyékos részeit.

Késő tavasszal, kora nyáron hozza piros, rózsaszín vagy fehér színű, harang alakú virágait. És ha még mindig nem elég a jóból, elárulom, hogy télizöld növényként a hideg, szürke hónapokban is díszíteni fogja kertedet, ráadásul az első virágzást nyár végén, ősz elején gyakran követi egy második is.

tűzeső 2

Kép forrása: Leonora (Ellie) Enking / CC BY-SA 2.0

 

3. Kis meténg (Vinca minor)

kis meténg 1

Kép forrása: dw_ross / CC BY 2.0

Félörökzöld, kúszó növény, mely egyrészt áprilisban nyíló kékeslila virágaival, másrészt egész évben díszítő fényes leveleivel varázsolja hangulatosabbá kertedet. Megfigyelésem szerint különösen jól mutat cseresznyefa alatt , hiszen a két növény egyszerre bont szirmokat. Rózsaszín és kékeslila virágaikkal nagyon szép összhatást nyújtanak.

Könnyen kordában tarthatod, és erre szükség is van, mert indaszerű száraival egyre több területet foglal el magának. Ezen kívül több gondod nem lesz vele, igazán sokat tűrő növény.

kis meténg 2

 

4. Berki szellőrózsa (Anemone nemorosa)

berki szellőrózsa 1

Kép forrása: Maja Dumat / CC BY 2.0

Gyorsan összefüggő virágszőnyeget hozhatsz létre ezzel a kis erdei talajtakaró növénnyel, mely természetes szépségével biztosan téged is elvarázsol.

Április közepétől hozza kedves fehér virágait, melyek valósággal megvilágítják a sötét, árnyékos területeket. Arra azonban figyelj, hogy nyirkos, humuszban gazdag talajt igényel.

berki szellőrózsa 2

Kép forrása: Nigel Jones / CC BY-NC-ND 2.0

a

Bármelyik növényt is választod, ültesd őket csoportosan, hadd varázsolják árnyékos, kopár kertészeidet csodaszép zöld szőnyeggé. 🙂

 

Cikkhez használt forrás: http://www.botanikaland.hu/

Főkép forrása: Mads Danquah / CC BY-NC 2.0

Hasonló cikkek

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This