Ha kertedet egy cseppet egyhangúnak érzed, egyetlen csüngő ágú díszfát kell ültetned, és problémád egy csapásra megoldódik. 🙂

Részletes útmutató lépésről-lépésre.

Szeretném megkönnyíteni a dolgod a hozzád illő növény megtalálásában, ezért bemutatok neked néhány fajtát.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Csüngő eperfa – Morus alba ’Pendula’

A csüngő eperfa végső magassága 2 és 4 méter között van. Szív alakú leveleivel és ehető terméseivel biztosan egyik kedvenc növényeddé válik.

csüngő eperfa

Kép forrása: Klasse im Garten / CC BY-NC-ND 2.0

Csüngő japán díszcseresznye – Prunus serrulata ‘Kiku-shidare-sakura’

Ez a 3 és 5 méter közötti díszfa tavasszal rózsaszín köntösbe öltözik. Lombfakadás előtt csodaszép sötét rózsaszín virágok borítják be bókoló ágait.

csüngő japán díszcseresznye

Kép forrása: Bosc d’Anjou / CC BY 2.0

Csüngő japánakác – Sophora japonica ‘Pendula’

A gyönyörű csüngő japánakác 3-4 m magasra nő. Csodálatos földig lehajló ágai bármely kertet különlegessé varázsolnak.

csüngő japánakác

Kép forrása: Wendy Cutler / CC BY-SA 2.0

Csüngő nyír – Betula pendula ‘Youngii’

A kifejlett növény magassága általában 2 és 4 méter között van. Díszítő értékét ágrendszerén kívül a tavasszal megjelenő kis barkák, fehér törzse, valamint ősszel sárgára színeződő levelei adják.

Csüngő nyírfa

Kép forrása: Wendy Cutler / CC BY 2.0

Tulajdonságaik, igényeik

Ezek a növények hasonló jellemzőkkel bírnak, valamint igényeik is megegyeznek. Lássuk  is, mik ezek:

Ha kiválasztottad és beszerezted növényedet, olvasd el, milyen további teendők várnak rád.

a

Ültetés

  • A földlabdás kiszerelésű növényeket fagymentes időben, kora tavasszal, még a lombfakadás előtt, azaz február végétől április elejéig, valamint ősszel, október végétől december elejéig ültesd. A konténeres fákat tavasztól őszig bármikor telepítheted.
  • Első lépésként fogd az ásót, és készítsd el az ültetőgödröt, melynek mérete szélességét és mélységét tekintve is kétszerese-háromszorosa legyen a gyökérzet (földlabda) méretének. A gödör talaját forgasd át néhányszor, így a kicsi fa gyökerei könnyebben utat tudnak törni maguknak.
  • Szórjál néhány marék istállótrágyát a gödör aljára, úgy hogy az ültetőgödör 1/5-ét kitöltse. Takard be 10-20 cm vastag termőfölddel, így a gyökérzet nem érintkezik közvetlenül a trágyával, elkerülöd növényed kiégését.
  • Helyezd a növényt a gödörbe. Konténeres kiszerelés esetén óvatosan emeld ki a fát a cserépből, és olyan mélyre ültesd, ahogy a konténerben is volt. Földlabdás növényeknél úgy helyezd el a gödörben a labdát, hogy annak felső része pár centiméterrel alacsonyabban legyen a talajszintnél. A földlabdát borító jutazsákot rajta hagyhatod a gyökérzeten, így nem szakítod le a már fejlődő gyökereket. A talajszennyezés miatt nem kell aggódnod, hiszen a zsák lebomló szerves anyag.
  • Fádat öntözd meg alaposan, és állítsd be, hogy törzse egyenes legyen, majd talajszintig töltsd vissza a földet.
  • Óvatosan taposd, tömörítsd a földet, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül, majd ismét öntözd meg jó alaposan.

Öntözés

Az ültetést  követő 1-2 évben – amíg kis fád begyökeresedik – rendszeresen öntözd, hogy elősegítsd fejlődését és megóvd a kiszáradástól.

Tavasszal 2-3 naponta, nyáron naponta, ősszel 3-4 naponta locsold meg. Folyamatos esőzések alkalmával tarthatsz csak szünetet. Enyhe és csapadékszegény teleken se feledkezz meg róla.

Az öntözésre válassz kora reggeli vagy késő esti időpontot, így csökkented a víz elpárolgásának mértékét.

A begyökeresedett növényt elég már csak a száraz időszakban locsolnod.

Tápanyag-utánpótlás

Annak érdekében, hogy fád szépen fejlődjön, gazdagon virágozzon és ellenállóbbá váljon a betegségekkel szemben, gondoskodj tavasszal tápanyag-ellátásáról.

Ha úgy látod, hogy növényed kondíciója mégis leromlott, lásd el lombtrágyával, melyet a használati utasításban megadott töménységben, vízben feloldva kell a fád leveleire permetezned. A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból, ráadásul elősegítik a gyökérnövekedést is.

Metszés

A csüngő ágú díszfákat fejlődésük, valamint egészségük megőrzése érdekében időnként meg kell metszened.  A metszésre megfelelő időszak a csüngő eperfa és a japánakác esetében a lombfakadás előtti időszak, míg a csüngő japán díszcseresznye és a csüngő nyírfa esetében a virágzás utáni hetekre esik.

Fontos, hogy mindig külső rügyre metsszél – lehetőség szerint az előző évben kihajtott vessző 2-3. rügyére -, ami annyit jelent, hogy a rügy, mely fölött a vágást megejted, a fa törzsétől kifele nézzen. Így a lombkorona szélesedik, hiszen a rügyből kihajtó vessző ívesen kifelé fog nőni.

A korona belső részein rejtőzködő vékony, beteg, elöregedett vesszőket és a befele növő ágakat távolítsd el. A lombkorona külső részén lévő, ceruza vastagságnál vékonyabb vesszőket szintén vágd el, mert csak gyenge hajtásnövekedést produkálnak.

A metszést 2-3 évente ismételd meg. De a fenti lépéseket akár minden évben is elvégezheted.

Permetezés

Betegségeknek ellenálló fákról van szó, néha azonban ők is áldozatul esnek a lisztharmatnak, takácsatkának vagy levéltetűnek. Hatásosan tudsz védekezni ellenük a tél végi, valamint őszi lemosó permetezéssel.

Ha a betegségnek már kis jelét is tapasztalod, kezeld rögtön a problémát a megfelelő permetszerrel. Gazdaboltokban, kertészeti áruházakban segítséget nyújtanak neked, hogy a növényen látott tünetek alapján milyen kártevővel is kell számolnod, illetve melyik készítményt kell megvásárolnod.

a

Azt hiszem, mindent megbeszéltünk. 🙂 Ha mégis kérdésed merülne fel, írj bátran! 😉

Főkép forrása: francois gaborit / CC BY-ND 2.0

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This