Megjegyzés: Kerttervezésen vagy kertépítésen gondolkodsz? Nézd meg referencia munkáinkat ide kattintva.

Ebben a kánikulában a növények különösen sok vizet igényelnek. De a rendszeres öntözésnek hála bizony a gyomok is nőnek körülöttük.

Vajon hogyan tudod elérni, hogy kevesebbszer kelljen a locsolókannát emelgetned, és a gyomnövények se csúfítsák a kertedet?

Mulcsozással!

Ez a nagyszerű megoldás egyszerre nyújt megoldást mindkét problémádra.

A cikkben összegyűjtöttem neked, mik a legjobb mulcsanyagok. És arra is választ kapsz, hogyan használd ezeket a kertedben vagy a balkonodon. ?

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Mulcs jelentése

A talajtakarásra használt anyagokat értjük alatta.

Előnyei

  • A parlagon heverő talajra öntözött víz nagy része – akár 80 %- a – elpárolog. Viszont ha takarva van a talaj a növények körül, az elpárolgás mértéke 10 %-ra is visszacsökkenhet. Ez nem semmi. ?
    a
    Ha nincs rendszeresen fellazítva és mulcsozva a talaj, az öntözés szinte hiábavaló. Hiszen az összetömörödött talaj felszínéről nagyon gyorsan elpárolog a víz, ahelyett, hogy lefolyna a gyökerekhez. Viszont a különböző mulcsanyagok a nedvesség szökését meggátolják. 
    Vagyis kevesebbszer kell locsolnod, mint ahogy eddig tetted. De növényeid mégis ugyanannyi nedvességhez jutnak.
  • További előnye a mulcsnak, hogy a gyomnövények kicsírázásához szükséges fénynek gátat szabnak. Nem tudnak kifejlődni, így megszabadulsz a gyomlálás fárasztó problémájától is.
  • Télen védi a növényeid gyökereit a fagytól.
  • Ha takarva van a talaj, nem lesznek sárosak a növények és tiszták maradnak a termések. Ezért a gombabetegségek is kevésbé fenyegetik őket.
  • A szerves mulcs anyagok – fenyőkéreg, szalma, fűnyesedék, komposzt – további jótékony hatása, hogy lebomolva értékes tápanyaggal látják el a talajt, és javítják a szerkezetét.
mulcsozás
Kép forrása: Russ / CC BY-ND 2.0

Hátrányai

Mint mindennek, a mulcsozásnak is vannak hátrányai.

Ezért mielőtt belefolynánk a talajtakarás rejtelmeibe, azt is szeretném neked elárulni, milyen hátulütőkkel kell számolnod:

  • Nagyon jó mulcsanyagnak számít a szalma. Viszont lebomláskor nitrogént von el a növényektől.
    De ez a probléma kiküszöbölhető, ha a szalmatakarás alatt trágyával vagy komposzttal dúsított földdel 1-2 centiméteres vastagságban takarod a talajt.
  • Szintén a szalmának róható fel az, hogy gyommagvakat tartalmazhat.
    Ha ezekből kikelnek a kis gyomnövények, gyorsan távolítsd elő őket, hogy megakadályozd további terjedésüket. Így később már nem lesz gondod velük.
  • Csigajárta helyeken az jelenthet problémát, hogy a szerves mulcsréteg bizony jó helynek számít a kis csúszómászók számára. Hiszen mikor kisüt a nap, megbújhatnak alatta.
csiga szalmán

a

Mulcs fajták

A szerves mulcs fajták közé tartozik:

  • fenyőkéreg
  • fűnyesedék
  • szalma
  • komposzt

Fenyőkéreg

A legdekoratívabb mulcsfajta, ezért dísznövények köré, jól látható helyekre ezt ajánlom – mi is rendszeresen használjuk egy-egy kert megtervezésénél, illetve megépítésénél.

Több féle méretben állítják elő. Vannak egészen apró, közepes és nagy méretűek is. A nagy fenyőkéreg nehezebb, ezért szeles helyekre javasolt ezt használni. A kis méretűek pedig elférnek a cserepekben is, ezért balkonra inkább válaszd ezt.

Vannak színes változatai is, például narancs, piros, zöld, sárga, kék. Ezek kevésbé természetes hatást nyújtanak. Mivel én még nem használtam színezett fenyőkérget, ezért nem tudom megmondani, hogy mesterséges színük mennyire tartós.

Az biztos, hogy a természetes, színezékmentes – vörös vagy barna – fenyőkéreg sokkal természetesebb és szerintem szebb látványt nyújt.

A fenyőkérget általában zsákosan tudod megvásárolni, 70 vagy 100 literes kiszerelésben.

4-5 év alatt lebomlik, ezért néhány évente pótolni kell.

De vajon mennyi fenyőkéregre van szükséged?

Ahhoz, hogy – a gyomok visszaszorítását és a nedvesség megtartását illetően – a megfelelő hatást elérd vele, minimum 5 cm vastagsában kell leterítened. Tehát 1 m2 talajtakarása legalább 50 liter fenyőkéreg lerakása javasolt.  Így már könnyebben ki tudod számolni a szükséges mennyiséget.

fenyőkéreg

a

Fűnyesedék

Ez a legolcsóbb mulcs, ráadásul készítése is egyszerű, hiszen házilag kell előállítanod. Elég lenyírnod a füvet, és máris kész. Utána pedig csak a növények köré kell szórnod legalább 5 cm-es vastagságban. Még egyenletesen szétoszlatni se szükséges, mert a kismadarak elintézik 10 percen belül. ?

Gyorsan lebomlik, ezért folyamatosan pótolnod kell. Viszont így értékes és folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít a növényeid számára.

Kevésbé esztétikus, mint a fenyőkéreg. Ezért legjobb, ha olyan helyekre teríted, ahol kevésbé látszik, például bokrok alá.

fűnyesedék

a

Szalma

Elsősorban veteményesben és gyümölcsösben alkalmazzák. Nagyon szeles helyre nem ajánlott, mert széthordhatja a szél.

Lebomlásával trágyázza a földet, és a szerkezetét is pozitívan befolyásolja. Ha szalmával takarod a konyhakertedet, nem lesz szükség év közbeni kapálásra. És locsolásra is csak alig.

Felhasználása:

Ha az elvetett magokat vagy a még apró zöldségeidet betakarod szalmával, fény és levegő hiányában nem fognak megfelelően fejlődni.

Ezért csak akkor vesd be a veteményesbe a szalmatakarást, mikor már zöldségnövényeid kifejlődtek és virágba borultak vagy már a terméseiket érlelik.

Legalább 8-10 cm vastagságban terítsd el egyenletesen.

Mivel lebomlik, ezért évente pótolni kell.

szalma
Kép forrása: Sandy Sarsfield / CC BY-NC-ND 2.0

Komposzt

A komposzt magas szervesanyag-tartalma miatt csodákat művel a növényeiddel. És kiválóan használható talajtakarásra is.

Elhelyezése 5-10 centiméteres vastagságban történjen.

Gyorsan lebomlik, ezért folyamatosan pótolni kell.

komposzt
Kép forrása: Jason Baker / CC BY 2.0

Kavics

A kavics nem szerves anyag, ezért a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát nem befolyásolja. Viszont védi a kiszáradástól, és hatékony megoldást nyújt a gaz ellen is. Ráadásul a legtartósabb mulcsanyag, ezért pótlására nincs szükség.

Ha nem tetszik az olcsóbb murva vagy a kulé kavics, vásárolhatsz díszkavicsot is. Ezek nem csak hasznosak, de igen mutatósak is. Ugyan jóval drágábbak, viszont a legkülönbözőbb színek és formák közül választhatsz.

A kavicsot leginkább sziklakertekbe vagy mediterrán stílusú kertekbe ajánlom, ahol nagy szerep jut a köveknek. És még a cserepes növényeidet is takarhatod vele.

kavicsok

a

Mulcs használata

  • A mulcsozás előtt mindenképp gyomláld ki a területet.
  • Ne halmozz fel mulcskupacot a növények szára körül, terítése egyenletesen történjen. A  túlságosan nedves mikroklíma ugyanis rothadási folyamatokat indíthat be.
  • A szerves mulcsréteg – fenyőkéreg, szalma, fűnyesedék, komposzt – az idő haladtával lebomlik, tápanyagot juttatva ezzel a talajba. Felszedned és külön komposztálnod ezért felesleges.
mulcs képek

a

Mikor nem kell mulcsozni?

  • Kerted azon részein, ahol szeretnéd a talajtakarást növényekkel megoldani – amik egy idő után összefüggő szőnyeget képeznek – nincs szükség mulcsozásra.
  • A természetes kertekben bizonyos mértékig jól mutatnak és hasznosak a gyomnövények, vadvirágok. Ezért a természetközeli kertekben nem szükséges mindenhol takarni a talajt.
természetes kert
Főkép forrása: jalexartis / CC BY-NC-ND 2.0

a

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! ?

a

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This