Most biztosan azt kérdezed, miért is kellene gyönyörű kertedet elcsúfítanod csalánnal? Hiszen mutatósnak aligha nevezhető, ráadásul mellette elhaladva még attól is retteghetsz, hogy megcsíp..

Felteszek neked három kérdést. Ha mindegyikre egy nagy IGEN a válaszod, akkor bizony minden előítéletedet el kell felejtened, mert ennek az értékes növénynek bizony a te kertedben is ott a helye! 😉

  1. Fontos számodra, hogy növényeid egészségesen fejlődjenek?
  2. Szeretnéd, hogy ellenállóak legyenek a kártevőkkel, betegségekkel szemben?
  3. Mindezt vegyszermentesen kívánod elérni?

Igen, ezt mind garantálni tudod növényeid számára, ha rendszeresen csalánlével permetezed és trágyázod őket. 🙂

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

virágzó csalán

Miért olyan értékes növényeid számára?

Táplálás

Káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, nitrogént és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Ezek mindegyike elengedhetetlen tápelemei növényeidnek, így a csalánlét bátran használhatod trágyázásra.

Megelőzés

Az életerős, megfelelően táplált növények ugyan sokkal ellenállóbbak a kártevőkkel, megbetegedésekkel szemben. De ez még inkább fokozható, ha lombjukat rendszeresen csalánlével permetezed.

Ha rendszeresen lefújod vele növényeidet, bőrszövetük megvastagszik, így a gombabetegségek nehezebben telepednek meg rajtuk, és a kártevőknek is gondot okoz átszúrni a leveleket.

Védekezés

Megoldást jelenthet akkor is, ha a levéltetvek, atkák már megjelentek kertedben.

csalánok félárnyékban

Csalán igényei

Biztosan akad egy eldugott kis része a kertednek, ahol kialakíthatsz magadnak egy aprónyi csalánerdőt.

Az erdőt járva szinte mindenhol találkozhatsz vele. Keress néhány tövet, ásd ki, és ültesd el kertedben. De vásárolhatsz palántákat kertészetben is néhány száz forintért.

Az erdők félárnyékos részén terem, tápanyagdús talajban. Ezt kell neked is biztosítanod, ha termeszteni szeretnéd. Homokos, köves talajon nem él meg.

csalánok árnyékban

Kép forrása: Alex “Skud” Bayley / CC BY 2.0

Csalánlé elkészítése táplálásra, megelőzésre

Elkészítése nagyon egyszerű. Viszont készülj fel rá, hogy borzasztóan büdös, ezért ne az ablak alatt tárold! 🙂

  • Még virágzás előtt szüreteld le leveleit, szárát, és aprítsd fel, így gyorsabban erjed majd. Gumikesztyűt ne felejts el felvenni.
  • Az oldat elkészítéséhez bármilyen, azaz fa, műanyag vagy cserép edény ideális. Fémet azonban ne használj, mert az erjedés során az oldat reakcióba léphet vele.
  • Állítsd olyan helyre, ahol erőteljes szaga nem zavar. Napon az erjedés hamarabb végbemegy, mint árnyékban.
  • Egy kilogramm csalánt kell 10 liter vízzel leöntened.

Ha nem akarsz méricskélni, akkor csak töltsd meg az edényt a feldarabolt csalánnal, jól nyomkodd meg, és annyi vizet tölts rá, amennyi ellepi.

Ne engedd az edényt szinültig tele vízzel, mert az erjedés során hab fog keletkezni az oldat tetjén.

Lehetőség szerint eső vagy kútvizet használj. Ha ez nem megoldható, a vezetékes vizet 1-2 napig hagyd állni felhasználás előtt, hogy a klór elpárologjon.

  • Teljesen letakarni nem szabad, mert oxigénre szükség van az erjedéshez. Viszont egy hálóval, dróthálóval érdemes lefedned, nehogy kisállatok leljék itt halálukat.
  • Az oldatot naponta egyszer keverd meg jó alaposan, hogy sok oxigén jusson a lébe.
  • Ha tompítani szeretnéd kellemetlen szagát, hints a tetejére egy-két marék kőzetőrleményt.
  • 10-14 nap múlva megfigyelheted, hogy az oldat színe megsötétedett, nem habzik, szaga is enyhébb. Készen van a csalánlé. 😉
  • Az edényt már egy jól záródó fedővel letakarhatod. Az így készített értékes nedü hosszú ideig eltartható.

Ha növényeid táplálására szeretnéd felhasználni, 1 adag csalánlét önts fel 10 adag vízzel, és már öntheted is a növényeid alá.

Ha pedig a kártevők, betegségek pusztítását szeretnéd megelőzni, szintén a tíszeres higítást kell alkalmaznod, azzal a különbséggel, hogy a csalánlét felhasználás előtt le kell szűrni. Így elkerülheted, hogy a permeteződ elduguljon az apró növényi részektől.

zöld csalán

Kép forrása: Thomas Dahms / CC BY 2.0

Csalánlé elkészítése védekezésre

Ha a megjelent levéltetvek, atkák ellen szeretnéd használni, akkor az előbb részletezett módon kell elkészítened a csalánlét, de ekkor csak 12 órán keresztül kell áztatnod, és felhasználáskor nem szükséges hígítanod.

csalánlevelek

Kép forrása: Mudrij Phen / CC BY-NC-ND 2.0

Ugye már keresed is neki a helyet a kertedben? 😉

a

Ha hasznosnak találtad cikkünket, a lenti facebook gombra kattintva oszd meg barátaiddal is.

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This