Májusban sok helyen megfigyelheted – akár az erdőben, akár a városban sétálsz -, hogy néhány növényen pókhálószerű anyaggal körbeszőtt hernyók ezrei hemzsegnek.

Nagyobb gond, ha ezt a saját kertedben tapasztalod. ?

Na de mi okozza ezt?

Egy undok kis kártevő, amit nagyon nehéz eltávolítani, ha egyszer behálózta növényedet.

Cikkünkből megtudhatod, mit kell tenned annak érdekében, hogy elkerüld ezt a gyomorforgató élményt.


Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Most sajnos nem tudlak elbűvölni szebbnél szebb, szívet melengető képekkel. Sőt lehet, hogy még el is fordítod a fejed a fotók láttán.

De mégis fontosnak tartom, hogy megismerd ezt az undort keltő kis kártevőt. Így időben tudsz védekezni, ha egyszer a te kertedben is pusztításba kezd.

a

Pókhálós moly

A fehér alapon, fekete pettyekkel színezett lepkének hazánkban több faja is pusztít az almafákon, kecskerágókon vagy más lomblevelű fákon és cserjéken.

Tápnövényük fás részeire rakják petecsomóikat, melyekből áprilisban, lombfakadás után kikelnek lárváik, és közös erőfeszítéssel, hatalmas, pókhálószerű szövedékekben élve elkezdik dézsmálni a leveleket.

Ha nem találnak maguknak elegendő táplálékot, továbbvonulnak, és újabb fészket készítenek.

a

pókhálós moly

a

A lárvák fejlődésüket júniusban fejezik be, de addig csaknem kopaszra rágják a növényt. Ekkor gubókat szőnek, és azokban bábozódnak be.

Két hetes pihenőidőszak után lepkeként kezdenek el rajzani.

Jó hír, hogy ők már nem fogyasztják a leveleket, és évente szerencsére csak egy nemzedékük fejlődik, így idén már nem kell több hullámmal számolni.

a

pókhálós moly - kártevő

Kép forrása: Donald Hobern / CC BY 2.0

a

Védekezés ellene

Megelőzés

Ránk szerencsére nem veszélyesek, de növényeid védelmének érdekében már az első hernyók megjelenése esetén védekezned kell:

A legfőbb teendőd, hogy a fészkeket folyamatosan távolítsd el. Nem lesz örömteli élmény, de sajnos ez az egyetlen és biztos módszer az eltüntetésükre.

Ha szeretnél, permetezőszert is használhatsz ellenük. Más kertészeti fórumokon a Karate Zeon 5 CS rovarölő szert ajánlották. De ha ellátogatsz gazdaboltba vagy kertészeti áruházba, biztosan segítenek neked a megfelelő szer kiválasztásában.

Védekezés

Ha már teljesen ellepték a fát, ahogy a képeken is látod, nem lehet mit tenni. A sűrű szövedékről lepereg a permet.

A fészkeket azért mindenképpen távolítsd el, mert ha a lepkék kikelése után ott marad, jövőre is nagy valószínűséggel számíthatsz megjelenésükre.

Ha mégis megtörtént a baj, és hagytad elfajulni a helyzetet, ne ess neki rögtön fád kivágásának. Helyzete most még nem túl rózsás, de jövőre újra kihajt!

a

pókháló növényen

a

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! ?

 

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This