Sokan elkövetik azt a hibát, hogy – mikor a kert kialakítására kerül a sor – elmennek a kertészetbe, és bevásárolnak az éppen akkor virágzó növényekből.

Igen ám, de arra is gondolni kell, hogy a virágzási idő 1-2 hónapon belül véget ér. Így a kiválasztott növények elvirágzása után nem lesz más, mi színesebbé tenné majd a kertet.

Így hát azt tanácsolom neked, mielőtt kiválasztod legújabb kedvenceidet, végezz egy kis kutatómunkát.

Tervezd meg a kertedet úgy, hogy minden évszakban, minden hónapban színes és virágzó legyen!

Segítségképpen ajánlok neked néhány cserjét, melyek más-más évszakban hozzák csodaszép virágaikat. 😉 

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Kora tavasz: Téli jázmin

Már a tél végén nyílnak napsárga virágai, melyek bearanyozzák majd a kertedet. Elvirágzás után különleges, bókoló ágrendszerével díszít.

Napos vagy félárnyékos helyre ültesd. Nem igényel sok törődést, nagy szárazság esetén azért öntözd meg. Tápanyagban szegény földben is szépen fejlődik, és betegségek sem fenyegetik.

téli jázmin

Kép forrása: Amanda Slater / CC BY-SA 2.0

Tavasz: Kerti gyöngyvessző

Áprilisban-májusban az egész bokor hófehérbe öltözik, ilyenkor nagyon feltűnő látványt nyújt. Utak szélén, parkokban is gyakran találkozhatsz vele.

Vele sem lesz sok gondod, hiszen szárazságtűrő, mindenféle talajban jól megél, betegségek csak ritkán fenyegetik. A napocskát azonban szereti, ezért meleg helyet keress neki.

kerti gyöngyvessző

Kép forrása: Manuel / CC BY 2.0

Kora nyár: Kínai rózsalonc

Szép színű virágaira nemcsak májusban-júniusban számíthatsz, a nyár második felében másodvirágzással lep majd meg téged.

A rózsalonc már az igényesebb növények közé tartozik. A napos, meleg helyet, tápdús talajt kedveli. Öntözd rendszeresen. Ha mindezt megteszed, a törődést szép virágzással és erőteljes fejlődéssel hálálja meg.

kínai rózsalonc

Kép forrása: Shihmei Barger 舒詩玫 / CC BY-NC-ND 2.0

Nyár: Trombitafolyondár

Egész nyáron át tündököl hatalmas, narancs színű tölcsérvirágaival. Léggyökereivel bárhova felkapaszkodik, ezért eltakarhatsz vele kevésbé mutatós felületeket.

A napos, védett helyen, tápdús talajban érzi jól magát. Vízigénye teljesen átlagos, száraz időben öntözd meg. Erőteljes növekedésű, ezért nem árt odafigyelni rá, mert gyökérsarjaival olyan területeket is elfoglalhat, ahol nem szeretnéd őt látni.

trombitafolyondár

Kép forrása: Shihmei Barger 舒詩玫 / CC BY-NC-ND 2.0

Késő nyár: Nyári orgona

Korábbi cikkemben már említettem a nyári orgona pillangócsalogató tulajdonságát, ami igen kedveltté tette ezt a természetes megjelenésű növényt.

Amennyire szép, olyannyira igénytelen. Talajban nem válogat, a szárazságot jól tűri, betegségek nem fenyegetik. Egy kívánalma van, mégpedig, hogy napos helyre ültesd.

nyári orgona

Kép forrása: Brasher Clarke / CC BY-ND 2.0

Kora ősz: Mályvacserje

Lila, rózsaszín, kék és fehér színű virágaival akkor díszít, mikor már a legtöbb cserje elvirágzott.

Mindenképp napos helyet válassz neki, talajban azonban nem válogat. Szárazságtűrő, de hosszabb csapadékmentes időszakokban öntözd meg, így ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

mályvacserje

Kép forrása: organprinter / CC BY-NC-ND 2.0

Késő ősz és tél: Közönséges magyal

Azért, hogy a hideg hónapokban is találj csodálni valót a kertedben, ültess örökzöldeket vagy terméseikkel télen díszítő növényeket. De választhatsz olyan cserjéket is, amik egyszerre biztosítják mindkettőt. Ilyen fantasztikus növény a közönséges magyal.

Ha többet szeretnél olvasni róla, csak kattints ide.

közönséges magyal

Kép forrása: Manuel / CC BY 2.0
Főkép forrása: Wendy Cutler / CC BY-SA 2.0

a

Tudom, hogy nehéz már a következő tavaszra gondolni, ha most mész növényeket vásárolni. De hidd el, megéri hosszú távon gondolkodni. Így kerted folyamatosan változó, virágzó és színes lesz.

a

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! 😊

a

Hasonló cikkek

Kerttervezés alapjai: A 8 fontos dolog, amivel kezdened kell A kerttervezés mindig nagyon izgalmas, de egyáltalán nem egyszerű feladat. Érdemes minden lépést sokszor és alaposan át...
Agyagos talaj növényei: 10 évelő kerted napos és árnyékos részére Kerted lakói fuldokolnak, mert a talaj túl agyagos? Válassz olyan növényeket, melyek még ilyen körülmények között is jó...
A szárazságtűrő kert titka: 4 ötlet, amitől a kerted rendszeres locsolás nélkül is tü... Nyáron rengeteg vizet használunk el, hogy a kertünket életben tartsuk. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. ...

Írd be az email címed, és megkapod minden hónapban a legfrissebb cikkeinket és ajánlatainkat!

GDPR

Sikeresen feliratkoztál!

Share This