Azon kívül, hogy madárbarátaid kedves csiripelésükkel tavaszt varázsolnak otthonodba, növényeid védelmét is ellátják, hiszen sok kártevőt tesznek el láb alól.

Csalogasd hát kertedbe a hasznos kis állatokat! 😀

madáritató 1

Kép forrása: matt knoth / CC BY-NC-ND 2.0

Ha eddig nem tettél ki számukra eleséget, most már ne is kezdd el, hiszen tavasztól őszig találnak maguknak táplálékot. Vízzel való ellátásukról gondoskodni azonban egész éves elfoglaltságot jelent…évszaktól, időjárástól függetlenül.

Egy vízzel feltöltött madáritatóval akár kilométernyi távolságokról is kertedbe édesgetheted a szomjas kis állatokat, és biztos lehetsz benne, hogy rendszeresen visszajáró vendégeid maradnak.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Az ideális madáritató méretei

A megfelelő mélység 5-7 centiméter. Ennél mélyebb itatók veszélyt jelentenek a kisebb madarak számára, hiszen elmerülhetnek benne. Átvizesedett, elnehezült tollazattal pedig csak aprócska eséllyel tudnak megmenekülni a fulladásos haláltól.. 🙁

Ha módod van rá, minimum 40-50 cm széles tálat válassz, így a nagyobb madarak számára is ideális itatót biztosítasz.

madáritató 5

Kép forrása: la fattina / CC BY-NC-ND 2.0

Itatód elhelyezése

Ha a cicád szeret vadászni, vagy a szomszéd macskája keresi kertedben a potya falatokat, érdemes a madáritatót magasabban elhelyezni. Nagyon esztétikus magaslati itatókat lehet vásárolni már pár ezer forintért, melyek kerti díszként is megállják helyüket.

madáritató 11

Kép forrása: Andrea_44 / CC BY 2.0

Ha nem szeretnél költeni, kihelyezhetsz műanyag virágalátétet vagy egy bármilyen, itatónak alkalmas tálat egy fatuskóra, esetleg a párkányodra, de akár fel is függesztheted. Ebben az esetben figyelj rá, nehogy leessen, feldőljön, miközben a madárkák mit sem sejtve használják azt.

madáritató 9

Kép forrása: kjerstinschroeder / CC BY 2.0

A madarak a vizet nemcsak szomjuk oltására használják. Életükben igen fontos szerepet játszik a rendszeres mosakodás, és a fürdőzést követő tollászkodás. Ezért fontos, hogy az itatót tollaik rendezésére alkalmas, sűrű bokrok közelében helyezd el, melyek a nyári napsütésben kellemes árnyékot is biztosítanak a kis szárnyasok számára.

madáritató 13

Kép forrása: AnnCam / CC BY 2.0

Nem feltétlenül kell ám az itatót a magasban elhelyezni. Teheted a fűbe, vagy be is áshatod a földbe. Ebben az esetben a bokroktól kicsit távolabb helyezd el, hogy a kismadaraknak legyen lehetőségük észrevenni a rájuk leselkedő macskaveszélyt.

madáritató 10

Kép forrása: Bob / CC BY-NC-ND 2.0

Itató rendben tartásával kapcsolatos teendőid

A madáritató vizét naponta, két naponta cseréld frissre. A nyári teendőid közé iktasd be hetente, esetleg két hetente a fürdető kitisztítását, az alga eltávolítását. A téli hideg időben gondoskodj a jég rendszeres eltávolításáról.

madáritató 14

Kép forrása: kthtrnr / CC BY-NC-ND 2.0

Nagyszerű élményekben lesz részed!

Vannak közösségekben élő madárfajok, például a fekete rigók, melyek fiókái olyan elbűvölően játszanak, hancúroznak, fogócskáznak, akárcsak a kölyökkutyák. Ilyen élményt nem sokszor van lehetősége átélni az embernek, de biztos lehetsz benne, hogy neked sikerülni fog az itatód környékén.

Ráadásul, ha szerencsés vagy, más állatok is a te kertedben fogják szomjukat oltani. 🙂

madáritató 2

Kép forrása: Gene Wilburn / CC BY-NC-ND 2.0

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal! Köszönöm! 🙂

 

Főkép forrása: TheDavePhotoAlbum / CC BY-NC-ND 2.0

 

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This