Udvarodat parlagon heverő részek csúfítják, és neked halvány elképzelésed sincs, milyen növényekkel ültesd be?

Válogass a sokoldalúan felhasználható díszfüvek között! ?

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.
díszfű
Kép forrása: Anne White / CC BY-NC 2.0

Előnyeik

  • Legyen háztájad falusias hangulatú, mediterrán vagy talán modern, biztos lehetsz benne, hogy találsz olyan díszfüvet, mely tökéletes összhangban lesz kerteddel.
  • Az évelő dísznövények többségének virágzási ideje rövid, a fűfélék ezzel szemben sokkal tovább díszítenek, és lombjukkal eltakarják a hervadt virágokat.
  • Csekély gondozással is beérik.
  • Önmagukban állva garantáltan oda vonzzák a tekintetet, de természetes megjelenésükkel tökéletes kiegészítői lehetnek a virágágyásoknak is.
díszfüvek ültetése
Kép forrása: David Edwards / CC BY-NC-ND 2.0

Helyük

A legtöbb fűféle a napsütést kedveli, de elviselik, ha néhány órán keresztül árnyékban vannak. Az olyan kertrészekre, melyeket csak rövid ideig ér a nap, ültess sásokat.

Én most kiindulásként ajánlok neked néhány növényt. Ennél természetesen sokkal nagyobb választék áll rendelkezésedre, ha ellátogatsz egy kertészetbe vagy egy dísznövény webáruházba.

Virágágyásban

A semleges-zöld díszfüvek színes egynyári vagy évelő növények közé ültetve kiemelik azok élénk színeit.

Ilyen a Kínai tollborzfű (Pennisetum alopecuroides), mely augusztustól októberig hozza sárgászöld vagy liláspiros kalászait.

Napos helyet, jó vízáteresztésű talajt kedvel, a pangó vizet nagyon rosszul viseli. A kifejlett növény magassága 90-100 cm.

díszfüvek gondozása
Kép forrása: not on your nelly / CC BY-NC 2.0

Ajánlom még neked az 1 méteres magasságot elérő Gyepes sédbúzát (Deschampsia caespitosa), mely világos színű virágbugáit júniusban, júliusban hozza.

Az igényesebb díszfüvek közé tartozik. Tápanyagban bővelkedő talajban érzi jól magát, és imádja a vizet, ezért ha ezt a növényt választod, locsold rendszeresen.

gyepes sedbúza

Kép forrása: Olds College / CC BY-NC-ND 2.0

Központi helyen

Vannak olyan füvek, melyek különleges megjelenésük miatt nem szorulnak más növények társaságára. Ők tényleg megérdemlik, hogy kerted központi részén helyezkedjenek el.

Nekem nagy kedvencem az Ezüstös pampafű (Cortaderia selloana), melyből létezik rózsaszín virágzatú, igen exkluzív megjelenésű fajta is. Magassága eléri a a 2-2,5 métert, virágaival nyár végétől díszít.

Mindenképp napos helyre ültesd, és öntözd rendszeresen, de csak oldalról, mert a felülről érkező nedvességet rosszul tűri. Épp ezért tövét – a téli csapadéktól védve – ajánlatos decemberben betakargatni.

ezüstös pampafű
Kép forrása: Svetlana Lisova / CC BY-SA 2.0

Nem kevésbé feltűnő növény a Kínai virágosnád (Miscanthus sinensis), mely 160-180 centiméteres magasságával és nyár végén megjelenő halványbarna vagy rózsaszínes bugáival igen figyelemfelkeltő hatással bír.

Jól viseli a szárazságot.

kínai virágosnád
Kép forrása: Ian Alexander Martin / CC BY-NC-ND 2.0

Csoportosan ültetve

Nézd csak, milyen szép és érdekes látványt nyújt az alábbi képen a Piros alangfűből (Imperata cylindrica) kialakított hullámos növénysáv.

Ez a kétszínű díszfű a napos, félárnyékos fekvést kedveli, magassága körülbelül 50 cm. Igen vízigényes, ezért öntözd rendszeresen.

piros alangfű
Kép forrása: jacki-dee / CC BY-NC-ND 2.0

Zebrafüvet (Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’) a nádra emlékeztető levelein végigfutó csíkozás teszi különlegessé.

Napos vagy félárnyékos helyre ültesd, akár önmagában, akár csoportosan. Magassága elérheti a 2-2,5 métert. Talajban nem válogat, azonban a vizet szereti.

zebrafű növény
Kép forrása: wintersoul1 / CC BY-NC-ND 2.0

Ültetésük

A díszfüvek ültetésénél vedd figyelembe, hogy viszonylag nagy helyre van szükségük. Ha elég távolságot hagysz a tövek között, megkíméled magad attól, hogy tőosztással gyakran szét kelljen őket szedned, ha túl nagyra nőnek.

Lépései a következők:

  1. Mielőtt elülteted választott növényedet, az ültető gödörbe dolgozz bele 5-10 cm vastag komposztréteget.
  2. Helyezd bele a díszfüvet, temesd be, majd óvatosan taposd meg körülötte a talajt. Vigyázz, levelei ne kerüljenek a föld alá. Olyan mélyre ültesd, ahogy a cserépben is volt.
  3. Öntözd meg, és nincs is más dolgod, mint gyönyörködni benne. ?
növények kis helyre
Kép forrása: Rae Allen / CC BY-NC 2.0

Gondozásuk

Ha a talajra és a vízre vonatkozó igényüket rendszeresen kielégíted, egyéb dolgod nincs is velük már a tél bekövetkeztéig.

Késő ősszel a magasabb füveket kösd össze , hogy a téli csapadék ne tudjon kárt tenni bennük. Kora tavasszal vágd le leveleiket a föld fölött körülbelül 5-10 centiméterrel. Érdemes tövüket decemberben takarással védeni.

A díszfüvek kevés gondozással beérik. Bátran ajánlom neked ezért akkor is, ha nincs elégi időd, türelmed foglalkozni növényeiddel, viszont elvárod, hogy egész évben csodaszép díszei legyenek a kertednek! ? 

színes virágágyás
Kép forrása: chuck b. / CC BY 2.0
Főkép forrása: James Gaither / CC BY-NC-ND 2.0

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! ?

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This