Nincs szükséged kertre vagy nagy teraszra ahhoz, hogy a nyári virágok sokaságát csodálhasd és frissítő illatát szagolhasd otthonodban.

Elég egy-két nagyobb cserép, néhány virágzó vagy leveleivel díszítő balkonnövény, és már létre is hozhatod különleges, színekben gazdag kis világodat pici erkélyeden vagy párkányodon.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

balkonnövények 1

Kép forrása: FarOutFlora / CC BY-NC-ND 2.0

Jó tanácsok a balkonnövények választásához

Látogasd meg kedvenc kertészetedet, és válogass össze különböző fajta növényeket, melyek szerinted szépen mutatnak együtt. Arra nagyon figyelj, hogy egy cserépbe olyan növényeket ültess, melyek hasonló vízigénnyel rendelkeznek. Például a szárazságtűrő levendula ne legyen egy helyen a rendszeres öntözést igénylő muskátlival.

Vedd figyelembe a növények fényigényét is. Ha erkélyedet legalább pár órán keresztül süti a nap, mindenképp olyan növényeket válassz, melyek jól viselik a tűző napot is. Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot a kertészetben dolgozó szakemberektől.

Gondolkozz előre! Vannak évelő növények, melyek nem élik túl szabadban a téli hónapokat. Ha teleltetésükről gondoskodni nem tudsz, vásárolj inkább egynyári növényeket.

A különleges hatás elérése érdekében a cserépbe ültess magas, alacsony és futó növényeket is.

balkonnövények 2

Kép forrása: daryl_mitchell / CC BY-SA 2.0

Színek kavalkádja

A különböző színeket egymással kombinálva más-más hangulatot varázsolhatsz erkélyedre, párkányodra.

A fehér színű virágokat igen sokoldalúan használhatod fel. Zölddel variálva frissességet kelt, sárgával és zölddel hűvös és eleven. Rózsaszín és kék színű virágokkal kombinálva pedig romantikus.

A sötétlila szín is hasonló adottságokkal rendelkezik. Szürkével és rózsaszínnel szelídséget, sárgával vidám, nyári hangulatot sugároz. Barnával kissé komor, viszont ízléses. Bíborvörössel előkelő, naranccsal feltűnő, fehérrel pedig hűvös.

A piros, a sárga és a narancs színek hivalkodóak, velük elevenné, mozgalmassá változtathatod otthonodat. Léteznek ezüstös és kékes levelű növények, például a hamvaska, a lisztes üröm és a deres csenkesz, melyek ugyan hűvösséget sugároznak, viszont bármilyen színben pompázó növénnyel remekül párosíthatók.

balkonnövények 3

Kép forrása: daryl_mitchell / CC BY-NC-SA 2.0

Gondozási tippek

Egy kis erkély nem terhelhető meg túlságosan, ezért egy hatalmas cserép helyett válassz inkább több kisebbet, és azokat helyezd el erkélyed különböző pontjaira. Esztétikailag is szebb  lesz, ráadásul könnyebb őket mozgatni, ha időközben átrendeznéd kompozíciódat.

Az elhervadt virágokat mindig csípd le, így növényeid rendezett képet nyújtanak, ráadásul újabb virágok fejlesztésére serkented őket.

Az olyan cserepekben, melyekben sokféle növényt nevelsz, a virágföld hamar kimerül. Ezért hetente-kéthetente lásd el növényeidet tápanyaggal.

Rendszeresen ellenőrizd növénykéidet, hogy nem támadta-e meg őket valamilyen kártevő.

Egyes balkonnövények intenzívebb növekedést produkálnak, ezeket néha meg kell igazítanod, hogy ne nyomják el kisebb társaikat. Azon hajtásaikat, száraikat, melyek erőteljesen terjeszkednek szomszédjaik irányába, vágd vissza.

balkonnövények 4

Kép forrása: daryl_mitchell / CC BY-SA 2.0

Kísérletezz a színekkel, formákkal, és alkosd meg saját minikertedet. Változtasd erkélyedet falusias, mediterrán, esetleg romantikus hangulatúvá vagy teremts egyedi stílust. Mindegy, melyik mellett döntesz, a végeredmény biztosan csodaszép lesz! 😉

Íme, még néhány ötlet:

balkonnövények 5

Kép forrása: daryl_mitchell / CC BY-SA 2.0

balkonnövények 6

Kép forrása: daryl_mitchell / CC BY-SA 2.0

balkonnövények 7

Kép forrása: one2c900d / CC BY-ND 2.0

balkonnövények 8

Kép forrása: Cassie / CC BY-NC 2.0

balkonnövények 9

Kép forrása: daryl_mitchell / CC BY-SA 2.0

balkonnövények 10

Kép forrása: Field Outdoor Spaces / CC BY 2.0

balkonnövények 11

Kép forrása: daryl_mitchell / CC BY-SA 2.0

Ha nem tudod, hogyan indulj neki vagy milyen növényeket válassz, írj nekem, és én segítek neked eligazodni a balkonnövények világában! 😉

Hasonló cikkek

Hogyan spórold meg magadnak az öntözést? A locsolás a kerti munkák egyik leginkább idő- és energiaigényes feladatai közé tartozik. Ugye, ezt te is így gondolod? ...
19 sövényfajta, ami teljesen eltakarja kerted a külvilágtól – KÉPEKKEL Szeretnéd udvariasan kizárni a kukkoló szomszédot és az autók bűzét a kertedből, de nem akarsz vagyonokat költeni új ker...
Színes kerti bútorok: Milyen szín illik leginkább a kertedbe? (Útmutató) Talán még sosem volt olyan fontos az egyedi, stílusos kert fogalma, mint napjainkban. Ezt a trendet erősítik a különf...

Írd be az email címed, és megkapod minden hónapban a legfrissebb cikkeinket és ajánlatainkat!

GDPR

Sikeresen feliratkoztál!

Share This