Ugye te sem tudsz sose ellenállni a színes virágokkal teli tálaknak, amik minden tavasszal szinte megszólítanak a virágboltok előtt? 🌷

A jó hír, hogy Te is könnyedén készíthetsz magadnak ilyen csodálatos tálakat, ha kora ősszel te magad ülteted el a virághagymákat.

Nem kevés pénzt megspórolva így, hiszen egy virágzó hagymásokkal teli tál tavasszal megvásárolva több ezer forintba kerül, míg néhány hagyma csak pár száz forintba.

Segítségképpen most összegyűjtöttem neked minden fontos információt, amit a tavaszi hagymás növények ültetéséről és gondozásáról tudni szeretnél. 😉

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

tulipánok tálban

Kép forrása: J Biochemist / CC BY-NC 2.0

Cserépbe ültethető növények

Leírom neked a növények ültetési mélységét, amik általában helyesek, de az adatok a különböző fajtáknál azért eltérhetnek. A hagymák pontos ültetési mélységéről a vásárlásnál biztosan tájékoztatást kapsz, ezért az legyen számodra a mérvadó!

A díszhagymákból és a tulipánokból alacsonyabb fajtákat válassz, amik kényelmesen elférnek cserepekben, ráadásul a szélnek is jobban ellenállnak. (Ilyeneket találsz a botanikai tulipánok között, ezek magassága 20 centiméter.)

tulipán

 

 

 • Tulipán
  Ültetési mélység: általában 10-15 cm

a

 

jácint

 

 • Jácint
  Ültetési mélység: általában 15 cm

 

 

 

nárcisz

 

 • Nárcisz
  Ültetési mélység: általában 10 cm

 

 

 

díszhagyma

 

 • Díszhagyma
  Ültetési mélység: általában 7-10 cm

 

 

 

krókusz

 

 • Krókusz
  Ültetési mélység: általában 5-10 cm

 

 

 

gyöngyike

 

 • Gyöngyike
  Ültetési mélység: általában 5 cm

 

 

 

puskin-csillagvirág

 

 • Puskin-csillagvirág
  Ültetési mélység: általában 5 cm

 

 

 

korai madártej

 

 • Korai madártej
  Ültetési mélység: általában 5 cm

 

 

Ültetéshez szükséges eszközök

 • télálló cserép, dézsa vagy balkonláda, aminek az alján van vízelvezető lyuk
  • Ha csak kisebb növényeket ültetsz (krókusz, gyöngyike, puskin-csillagvirág, korai madártej), a cserép vagy dézsa magassága minimum 15 centiméteres legyen.
  • Ha magasabb növények is kerülnek az ültető edénybe (tulipán, nárcisz, jácint), minimum 25 centiméter magas dézsát válassz.
  • Minél nagyobb edényt választasz, annál jobb. Egyrészt, mert így sokkal több hagymát tudsz elültetni. Másrészt a tömeges összeültetés és a viszonylag nagyobb térfogatú talaj csökkenti az esetleges fagykárt.
 • kavicsok vagy törött cserepek
 • jó minőségű, laza szerkezetű, tápanyaggal teli virágföld
 • virághagymák

krókuszok cserépben

Kép forrása: Xerones / CC BY-NC 2.0

Ültetés időszaka

Ez kora ősztől késő őszig tart, azaz szeptembertől körülbelül november végéig. Az ültetést legkésőbb a fagy beállta előtt végezd el.

Ha nem adtál le nyáron előrendelést a hagymákra, kora ősszel még van lehetőséged vásárolni, válogatni. Késő őszre azonban a legtöbb kertészet, webáruház, virágbolt kifogy a készletekből.

tulipánok dézsában

Kép forrása: Stephen Bowler / CC BY 2.0

Ültetés módja

Két választási lehetőséged van:

 • Ültethetsz a cserepekbe egyféle növényt, például az egyik cserépbe tulipánokat, a másikba jácintokat.
 • Vagy alkoss a különböző növényekkel kompozíciót. Ekkor a különböző hagymák különböző szinteken fognak elhelyezkedni a virágföldben.

Mindkét megoldás tökéletes! 😉 

nárciszok erkélyen

Kép forrása: Mark Ahlness / CC BY-NC-ND 2.0

Ültetés menete

 1. A hagymák a pangó vizet nem viselik el, elrohadnak. A jó vízelvezetés érdekében a cserepek vagy dézsák alját 5 centiméter vastagon töltsd meg kaviccsal vagy törött cseréppel.
 2. Tegyél a kavics- vagy cserépágyra legalább 5 centiméter vastagságban földet.
 3. Majd helyezd el a hagymákat csúcsukkal felfelé.
 4. Tölts rájuk földet addig a szintig, hogy a föld és a cserép teteje között még legyen 2-3 centiméter. Ez lehetővé teszi a könnyű öntözést és a talajtakarást hideg időben.
 5. A földet óvatosan nyomkodd meg, és alaposan locsold meg.

Íme egy példa egyfajta növénnyel:

A dézsa, amibe tulipánokat szeretnél ültetni, 25 centiméter magas.

A tulipánok átlagos ültetési mélysége 10-15 centiméter.

Ehhez tehát a következő rétegek szükségesek:

 • 5 centiméter kavics vagy törött cserép
 • 5 centiméter föld
 • tulipánhagymák
 • 13 centiméter föld

hagymások ültetési útmutatója - 1. ábra

 

Egy másik példa, ha több, különböző növényt szeretnél egybeültetni:

A dézsa, amibe jácintokat, nárciszokat és krókuszokat szeretnél ültetni, szintén 25 centiméter magas.

 • 5 centiméter kavics vagy törött cserép
 • 5 centiméter föld
 • jácinthagymák
 • 3 centiméter föld
 • nárciszhagymák
 • 3 centiméter föld
 • krókuszhagymák
 • 7 centiméter föld

hagymások ültetési útmutatója - 2. ábra

 

Természetesen nem kell milliméterre pontosan kimérned a rétegeket, de nagyjából tartsd a méreteket. Ez a növények szempontjából különösen fontos, mert az se jó nekik, ha túl mélyre vagy ha a felszínhez túl közel kerülnek.

Arra figyelj a növények elhelyezésénél, hogy a kisebb hagymákat ne pont a nagyok fölé helyezd. Mindegyik növénynek hagyj helyet, teret a növekedéshez.

Ha különböző növényeket ültetsz egy helyre, a hagymák elhelyezésénél figyelj a növények maximális magasságára:

 • Lépcsőzetes elrendezésnél az alacsonyabb növények kerüljenek előre, míg a magasabbak hátra.
 • Körkörös elrendezésnél pedig az alacsonyabb növények a szélre, a magasabb virágok pedig középre.

Ha azt akarod, hogy különböző időben nyíljanak a hagymások, akkor érdemes eltérő tenyészidejű fajokat együtt ültetni, pl. korai krókuszt tulipánnal vagy jácinttal, így két-három hónapon keresztül tartó virágözönben lesz részed.

Ha azt szeretnéd, hogy vegyesen, de egyszerre nyíljanak, akkor azonos időben nyíló fajtákat ültess együtt.

gyöngyikék cserépben

Kép forrása: Jinx McCombs / CC BY-ND 2.0

Gondozás ősszel, télen

Ősszel és télen fagymentes időben a beültetett növényeket időnként öntöznöd kell, nehogy kiszáradjanak. Ez különösen fontos, ha fedett a teraszod, és egyáltalán nem éri csapadék a növényeket.

Ha tartósan mínusz 10 fok alatt van a hőmérséklet, nem árt, ha védett, hűvös, de világos helyre kerül az edény, már ha ez méretéből adódóan lehetséges.

Ha ezt nem tudod megoldani, kemény hidegek esetén buborékfóliával burkold be a cserepeket és erős ragasztószalag segítségével rögzítsd. A buborékfóliát gazdaboltokban vagy barkácsáruházakban néhány száz forintért beszerezheted.

A fagy ellen még jó megoldás, ha a cserepeknek keresel az erkély sarkában vagy a ház fala mellett egy védett helyet, ahol a cserepeket szorosan egymás mellé állítod, valamint ha mulccsal takarod a földfelszínt (pl. szalma, fenyőkéreg).

tavaszi tál

Kép forrása: Stephen Bowler / CC BY 2.0

Gondozás elvirágzás után, nyáron

Az elvirágzás után mindenképp várd meg, hogy a levelek is elszáradjanak. Ez az időszak igen fontos a hagyma regenerálódása és ezért a következő évi virágzás szempontjából.

A hagymák tárolására két lehetőséged van:

 • Az egyik, hogy a növény felszíni részeinek elszáradása után kiemeled a hagymákat és egy hűvös, száraz, sötét helyen tárolod őket kartondobozban vagy ládában. Ennek az az előnye, hogy a dézsák felszabadulnak, és ültethetsz helyükre szépen virágzó egynyári növényeket. A következő ősszel pedig kerülhetnek bele ismét a hagymák. Így szinte folyamatos virágzásban lesz részed.
 • A másik megoldás, hogy a hagymákat a földben hagyod, néha meglocsolod, és várod a következő tavaszt, hogy újra pompázzanak. 😊

jácintok balkonládában

Kép forrása: Susanne Nilsson / CC BY-SA 2.0
Főkép forrása: Barry Lewis / CC BY 2.0

 

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! 😊

 


Hasonló cikkek

Méltó síremlék egész évben: A legjobb temetőbe ültethető növények Olyan növényeket szeretnék ajánlani neked, melyekkel szeretted sírját díszítheted. Ezek mindegyike alacsony vagy törp...
Túl zöld vagy túl kopár? Hogyan tervezd meg kerted téli arcát Télen a kertben nincs sok teendő, ez az időszak tökéletes a tervezgetésre. De mikor kerted átalakításán gondolkodsz, ne...
Krókusz: Minden információ az őszi virágzású fajtájáról Mi sem jelzi jobban, hogy beköszöntött a tavasz, mint a kertet virágszőnyegként beborító krókuszok. Ó, de hol van még a...

Írd be az email címed, és megkapod minden hónapban a legfrissebb cikkeinket és ajánlatainkat!

GDPR

Sikeresen feliratkoztál!

Share This