Ugye te is szeretnéd, hogy füved egész nyáron gyomoktól mentesen, tápanyagtól egészségesen, üde zöld színben tündököljön?

Szánj rá pár órát a kora tavaszi munkálatok elvégzésére, és gyeped garantáltan meghálálja a törődést.

Na lássuk a feladatokat elvégzésük szerinti sorrendben.

[yellowbox]Iratkozz fel hírlevelünkre, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.[/yellowbox]

Gyomirtás

A természetbarát megoldások híveként én a magasabb gyomok kezeddel való eltávolítását javaslom. Ezt még a fűnyírás előtt tedd meg egy éles kés vagy gyomkiszúró segítségével, gyökerestől szabadulj meg a nem kívánt növényektől.

Te persze máshogy is dönthetsz. 😉 Ez esetben, ha továbbolvasol, találsz még pár tippet a gyomok hatékony irtására vonatkozóan.

kézi gyomtalanítás

Kép forrása: Robbie Sproule / CC BY 2.0

Fűnyírás

Amint elkezd növekedni gyeped, és a kis fűszálak elérik a 6-8 cm-t, nyírd le. Arra azonban figyelj, hogy ne legyen rövidebb 4-5 cm-nél.

A magasabban hagyott fű árnyékot vet a talajra, ellehetetlenítve így az alacsony gyomnövények, mint például a madársóska életét.

Tehát így állítsd be fűnyíródat.

fűnyírás fűnyírógéppel

Kép forrása: Phil Roeder / CC BY 2.0

Gyepszellőztetés

Fűnyírást követően rögtön keríts sort a gyeptalaj lazítására, valamint az elhalt növényi részek eltávolítására. Ha van gyepszellőztető géped, szerencsés vagy, hiszen így nem jár akkora fáradsággal ez a tevékenység.

De ne keseredj, ha nem rendelkezel vele, hiszen az eredmény gyepszellőztető gereblye vagy sokat bíró vasgereblye erőteljes használatával sem lesz rosszabb.

A gyepszellőztetést két irányban kell elvégezni, a kertet széltében és hosszában is szeld át a gépeddel vagy gereblyéddel.


gyepszellőztetés gereblyével

Kép forrása: Nathalie Babineau-Griffiths / CC BY-NC-ND 2.0

Felülvetés

A gyepedben található kopár foltokra szórj ki fűmagot, majd sekélyen gereblyézd be. Amíg az újonnan ültetett fűszálak meg nem jelennek, öntözd a magokat rendszeresen.

gyep felülvetés

Kép forrása: Rasmus Belter / CC BY-SA 2.0

Trágyázás

A szellőztetés után szeretgesd meg gyepedet, gondoskodj tápanyaggal való ellátásáról.

Gondolom, most már nem lepődsz meg, hogy én a talajkímélő, illetve -javító szerves gyeptápokat javaslom a műtrágyákkal szemben. Már olyan csudajó készítményeket is lehet kapni, amelyekkel természetbarát módon védekezhetsz a mohásodás ellen.

Ha ragaszkodsz a műtrágyához, akkor jó hír neked, hogy ezek használatával lehetőséged van a fű táplálásán kívül a gyomok ellen is hatékonyan fellépni, hiszen léteznek olyan műtrágyák, melyek már gyomirtó szert is tartalmaznak.

A tápanyag kiszórását követően – bármely típusú trágyát is választod – öntözd meg a gyepet, hogy a fű erősödését szolgáló összetevők bemosódhassanak a talajba.

gyeptrágyázás

Kép forrása: Dion Hinchlcliffe / CC BY-SA 2.0

Gyomirtás

Ha nem gyomirtót tartalmazó műtrágyával ajándékoztad meg gyepedet, és úgy véled, túl sok a fűbe nem illő növény, védekezhetsz ellenük gyomirtó szerrel.

Ez esetben a fűnyírást követően hagyd a gyomnövényeket 1-2 hétig még növekedni, utána bombázhatod őket a gyomgyilkos szerrel.

gyomirtás

Képet készítette: Út a Kerthez

A trágyázásnál, valamint a gyomirtó szerek alkalmazásánál kövesd mindig pontosan a használati utasításban leírtakat.

Sokféle termék közül választhatsz, ezért ha tanácstalan vagy, azt javaslom, térj be egy gazdaboltba. Ott biztosan segítenek neked a szükséges anyag kiválasztásában.

Tavasztól rendszeresen rád váró feladatok

Amint megkezdődik a fű intenzív növekedése, vágd le hetente legalább egyszer, inkább kétszer. De tudod… tartsd a 4-5 cm-es magasságot. Jó hír, hogy a rendszeres fűnyírást a gyomnövények többsége rendkívül rosszul viseli.

Április végétől, májustól kezdődhet a rendszeres öntözés…

a

Hajrá, munkára fel! 😉

 

Főkép forrása: Ian T. McFarland / CC BY-SA

Hasonló cikkek

19 sövényfajta, ami teljesen eltakarja kerted a külvilágtól – KÉPEKKEL Szeretnéd udvariasan kizárni a kukkoló szomszédot és az autók bűzét a kertedből, de nem akarsz vagyonokat költeni új ker...
Mennyi sportot jelent 1 óra kertészkedés (és ezzel milyen ételt tudsz ledolgozni)... A kerti munka bizony jól megedzi a testedet. Ezt eddig is tudtuk. A kérdés inkább az, hogy pontosan ez mit jelent? ...
A sikeres kertészkedők 7 szokása A kép nagyításához kattints rá 🙂   Iratkozz fel hírlevelünkre, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkein...

Írd be az email címed, és megkapod minden hónapban a legfrissebb cikkeinket és ajánlatainkat!

Sikeresen feliratkoztál!

Share This