Miért nevelj Aloe Verat?

Rajzolt kislány, akit megcsípett egy darázs

A kifejlett növény értékes nedűjét alkalmazhatod rovarcsípés, enyhe égési sérülés, horzsolás, herpesz, leégés kezelésére. Kitűnő vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, emellett elősegíti a bőr regenerálódását, hámosodását.Na és ha ez még mind nem elég, elárulom, hogy ez a szuper növény hatásosan tisztítja otthonod levegőjét is, ugyanis határozottan lép fel egészségünk „formaldehid” nevű ellenségével szemben, mely folyamatosan ott ólálkodik lakásodban, irodádban, nem kímélve téged sem kellemetlen hatásaitól.

A fából készült bútorok, ajtók, ablakkeretek, szőnyegek, valamint a padló, mennyezet és a falak egyaránt onthatják magukból ezt a mérgező anyagot, mely kiválthat erős fejfájást, irritálhatja a szemet és a nyálkahártyát, erősítheti az asztmás tüneteket, sőt rákos megbetegedést is okozhat.

Rajzolt kislány, akit éppen megtámadnak a bacillusok

Ha kedvet kaptál, és már indulsz is egy vagy akár több Aloe Verat vásárolni, akkor adok pár hasznos tippet, mely segít a növény felneveléséhez.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Hogyan kezdj hozzá?

  • A növény megvásárlása előtt gondolkodj el azon, melyik funkcióját is szeretnéd elsősorban kihasználni?
  • Amennyiben az Aloe Vera gyógyító hatása a lényeg, a választásnál vedd figyelembe, hogy erre csak az 5 éves vagy ennél idősebb példányok alkalmasak, ugyanis a leveleiket alkotó gél ettől a fejlettségi szinttől tartalmazza az értékes hatóanyagokat.
  • Ha a levegőtisztítás vagy lakásod díszítése a cél, a fiatal példányok is megfelelőek számodra.

Hazaérkezés után..

  1. Ha növényedet műanyag cserépben vásároltad, hazaérve ültesd át egy nehezebb, például agyagból készült cserépbe, melynek mérete csak egy kicsit legyen nagyobb, mint amennyi feltétlenül szükséges. Ez azért fontos, mert levelei húsosak és nehezek, ellenben gyökere viszonylag rövid. Ha túl könnyű a kaspód, a növény felborulhat.
  2. Ültetőközegként használj homok és általános virágföld 1:1 arányú keverékét vagy kaktuszföldet.
    Rajzolt kislány, aki mellett homok, virágföld és kaktuszföld van
    Figyelj arra, hogy az ültetés során leveleit ne temesd be, ne érjenek a földhöz, mert rothadásnak indulnak.
  3. Rajzolt aloe vera áthúzva, mert a levele a földre ér
    Az Aloe Vera imádja a fényt, ezért mindenképp világos, 10 foknál melegebb helyiségben keresd meg új helyét. Ha ablakba teszed, ügyelj rá, hogy ne égesse meg a nap. Ha módodban áll, a nyugatra vagy keletre néző ablakpárkányon helyezd el. Nyáron kirakhatod cserepestől a szabadba, félárnyékos helyre. Esős időszakban azonban gondod legyen rá, hogy cserepében ne álljon a víz.
    Rajzolt kislány, aki egy ablak előtt áll, és az ablakpárkányra van helyezve az aloe vera
  4. Ültetés után még pár napig mellőzd a locsolást, engedd a növénynek, hogy regenerálódjon. Az áttelepítés során esetlegesen megsérült gyökerei vízzel érintkezve bajba kerülhetnek.
Hétfőtől péntekig tartó naptár, amiben az áll, hogy ha hétfőn ülteted, akkor leghamarabb pénteken locsold meg

Igényei, gondozása

Tápoldatozása

  • A növényt – növekedési ütemének megfelelően – érdemes kétévente nagyobb cserépbe ültetni. Ebben az esetben tápoldatozás egyáltalán nem szükséges.
  • Ha mégis ragaszkodsz hozzá, évente egyszer adj neki pozsgásoknak szánt oldatot.
    A növény méretei 1, 3 és 5 évesen

Öntözése

Az Aloe Vera szárazságtűrő növény, ezért fontos, hogy csak akkor locsold, ha földje már teljesen kiszáradt. Nyáron kéthetente, nagy szárazság és hőség esetén hetente adj neki vizet, míg télen havonta egyszer, esetleg kétszer.

Naptár, télen havonta egy locsolás
Naptár, nyáron hetente locsolás

Aloe Verad babanövénykéinek leválasztása, gondozása

Ha felnőtt növényed betöltötte 3. életévét, és remekül érzi magát, elkezd kis sarjakat fejleszteni.

Döntési ponthoz érkeztél:

  1. Ha bébiket jobban szeretnéd anyukájuk közelében tudni, nem szükséges őket átültetni. Ebben az esetben ügyelj rá, hogy legyen helyük a fejlődésre.
  2. Ha el szeretnéd velük árasztani otthonodat vagy ajándékoznál néhány példányt családtagjaidnak, barátaidnak, elszakíthatod a sarjakat az anyanövénytől, de csak abban az esetben, ha elérték a 8-10 cm-es magasságot, és rendelkeznek 3-4 levéllel.
    Aloe vera méretének számítása

Ennek elvégzése egyszerű feladat:

  • Emeld ki az egész növényt a cserépből, és óvatosan válaszd le a gyerkőcöt az anyáról. Ha ki tudod óvatosan bogozni gyökereit, tedd ezt, és ültesd el a méretének megfelelő, azaz 8-10 cm-es cserépbe. Ültetőközegként itt is homok és virágföld keverékét vagy kaktuszföldet alkalmazz.
  • Ha így nem sikerül vagy a bébi saját gyökeret még nem növesztett, ne csüggedj! Van más megoldás. Egy tiszta és éles késsel a sarjat – anyanövényhez való csatlakozási pontjánál – vágd le. (Ha ki tudsz szabadítani egy-két vagy akár több saját gyökérszálat, az mindenképp pozitív, hiszen ez növeli a kölyök életben maradási esélyeit.) Ebben az esetben azonban ne ültesd el rögtön. Engedj neki időt arra, hogy begyógyítsa sebét. A vágási felület földdel érintkezve a növény rothadását eredményezheti. Hagyd pár napig a levegőn. Utána elültetheted az előzőekben megadott módon.
Aloe vera leválasztásának technikája
  • Az átköltöztetés után, köszöni szépen, de 1-2 hétig még biztosan nem kér vizet, így megóvod az esetlegesen sérült gyökeret a fertőzéstől.
  • A kicsik felneveléséhez a felnőtt növényekre vonatkozó, fent leírt gondozási útmutatót használhatod.

Miért nincs jó bőrben Aloe Verad?

  • Ha növényed egészséges, vízzel teli leveleit alacsonyan, a földhöz közel tartja, szinte biztos lehetsz benne, hogy több napfényre van szüksége. Ebben az esetben helyezd világosabb helyre, de figyelj arra, hogy a nap ne égesse meg.
  • Tűző napon az Aloe Vera levelei barnulni kezdenek. Ha te is ilyet tapasztalsz, keress neki olyan helyet, ahol a kora délutáni órákban árnyékban van.
Bebarnult aloe vera levél
  • Ha levelei vékonyak és fodrosodnak, öntözd gyakrabban, de ne vidd túlzásba, ne pangjon cserepében a víz.
  • Ne aggódj, jelzi növényed azt is, ha esetleg a kelleténél több folyadékot juttatsz neki. Levelei sárgulni kezdenek vagy szétesnek. Ha ezt látod, szüneteltesd a locsolást, amíg ki nem szárad a földje, és távolítsd el az elszíneződött levélrészeket.

Növényed felhasználása

Vágd le egy vastagabb alsó levelét, azt szeld ketté, és már kenheted is a benne található gélt bőrödre. Hagyd magadon addig, amíg még kellemes, ez lehet pár perc, egy óra vagy akár egy egész éjszaka, utána mosd le.

Ha csak egy kis felületet kezelsz, nem érdemes az egész levelet eltávolítanod, vágd le csak a végét.

Szeresd őket, viseld szíveden sorsukat, és ők meghálálják. Hasznos és szép díszei lesznek otthonodnak.

Kislány körül sok aloe vera
út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This