Májusban több helyen előforduló jelenség, hogy pókhálószerű anyaggal körbeszőtt fákon hernyók ezrei hemzsegnek. Na de mi okozza ezt?

Most sajnos nem tudlak elbűvölni szebbnél szebb, szívet melengető képekkel, sőt lehet, hogy még el is fordítod a fejed a fotók láttán. De mégis fontosnak tartom, hogy megismerd ezt az undort keltő kis kártevőt, hogy időben védekezhess, ha egyszer a te kertedben is pusztításba kezd.

pókhálós moly 1

Na de mi okozza mindezt?

A pókhálós moly!

A fehér alapon, fekete pettyekkel színezett lepkének hazánkban több faja is pusztít az almafákon, kecskerágókon vagy más lomblevelű fákon és cserjéken. Tápnövényük fás részeire rakják petecsomóikat, melyekből áprilisban, lombfakadás után kikelnek lárváik, és közös erőfeszítéssel, hatalmas, pókhálószerű szövedékekben élve elkezdik dézsmálni a leveleket. Ha nem találnak maguknak elegendő táplálékot, továbbvonulnak, és újabb fészket készítenek.

pókhálós moly 2

A lárvák fejlődésüket júniusban fejezik be, de addig csaknem tarra rágják a növényt. Ekkor gubókat szőnek, és azokban bábozódnak be.

Két hetes pihenőidőszak után lepkeként kezdenek el rajzani. Jó hír, hogy ők már nem fogyasztják a leveleket, és évente szerencsére csak egy nemzedékük fejlődik, így idén már nem kell több hullámmal számolni.

pókhálós moly 3

Kép forrása: Janet Graham / CC BY 2.0

Hogyan tudsz védekezni ellenük?

Ránk szerencsére nem veszélyesek, de növényeid védelmének érdekében már az első hernyók megjelenése esetén védekezned kell, permetezőszerrel és a fészkek folyamatos eltávolításával. Hatásos ellenük a Karate Zeon 5 CS rovarölő szer, de ha ellátogatsz gazdaboltba vagy kertészeti áruházba, biztosan segítenek neked a megfelelő szer kiválasztásában.

Ha már teljesen ellepték a fát, ahogy a képeken is látod, nem lehet mit tenni. A sűrű szövedékről lepereg a permet. A fészkeket azért mindenképpen távolítsd el, mert ha a lepkék kikelése után ott marad, jövőre is nagy valószínűséggel számíthatsz megjelenésükre.

pókhálós moly 4

Ha mégis megtörtént a baj, és hagytad elfajulni a helyzetet, ne ess neki rögtön fád kivágásának. Helyzete most még nem túl rózsás, de jövőre újra kihajt! 🙂

Ha hasznosnak találtad cikkünket, oszd meg barátaiddal a facebook-on. Köszönjük!

 

Hasonló cikkek

Hogyan űzd el a poloskát az erkélyedről? A te erkélyedet is poloskák hada szállta meg? Közelednek a hűvös őszi napok, ezért keresnek maguknak melegebb helyeket,...
Hogyan tüntesd el a meztelen csigát kertedből – állatbarát módszerekkel Ebben a cikkben nem fogsz olvasni csigagyilkosságról szőtt tervekről, bántalmazásukra irányuló különféle módszerekről. E...
Hogyan védekezz az amerikai lepkekabóca ellen? Az elmúlt hetekben sok aggódó kerttulajdonos kérte segítségünket, mert fehér és szürke lepkeszerű lények lepték el növén...
Share This
növénykompozíciós látványterv

Exkluzív hozzáférés - teljesen INGYEN

Írd be az email címed és megkapod minden hónapban az ajándék növénykompozíciós látványtervet!

Sikeresen feliratkoztál!