Májusban több helyen előforduló jelenség, hogy pókhálószerű anyaggal körbeszőtt fákon hernyók ezrei hemzsegnek. Na de mi okozza ezt?

Most sajnos nem tudlak elbűvölni szebbnél szebb, szívet melengető képekkel, sőt lehet, hogy még el is fordítod a fejed a fotók láttán. De mégis fontosnak tartom, hogy megismerd ezt az undort keltő kis kártevőt, hogy időben védekezhess, ha egyszer a te kertedben is pusztításba kezd.

pókhálós moly 1

Na de mi okozza mindezt?

A pókhálós moly!

A fehér alapon, fekete pettyekkel színezett lepkének hazánkban több faja is pusztít az almafákon, kecskerágókon vagy más lomblevelű fákon és cserjéken. Tápnövényük fás részeire rakják petecsomóikat, melyekből áprilisban, lombfakadás után kikelnek lárváik, és közös erőfeszítéssel, hatalmas, pókhálószerű szövedékekben élve elkezdik dézsmálni a leveleket. Ha nem találnak maguknak elegendő táplálékot, továbbvonulnak, és újabb fészket készítenek.

pókhálós moly 2

A lárvák fejlődésüket júniusban fejezik be, de addig csaknem tarra rágják a növényt. Ekkor gubókat szőnek, és azokban bábozódnak be.

Két hetes pihenőidőszak után lepkeként kezdenek el rajzani. Jó hír, hogy ők már nem fogyasztják a leveleket, és évente szerencsére csak egy nemzedékük fejlődik, így idén már nem kell több hullámmal számolni.

pókhálós moly 3

Kép forrása: Janet Graham / CC BY 2.0

Hogyan tudsz védekezni ellenük?

Ránk szerencsére nem veszélyesek, de növényeid védelmének érdekében már az első hernyók megjelenése esetén védekezned kell, permetezőszerrel és a fészkek folyamatos eltávolításával. Hatásos ellenük a Karate Zeon 5 CS rovarölő szer, de ha ellátogatsz gazdaboltba vagy kertészeti áruházba, biztosan segítenek neked a megfelelő szer kiválasztásában.

Ha már teljesen ellepték a fát, ahogy a képeken is látod, nem lehet mit tenni. A sűrű szövedékről lepereg a permet. A fészkeket azért mindenképpen távolítsd el, mert ha a lepkék kikelése után ott marad, jövőre is nagy valószínűséggel számíthatsz megjelenésükre.

pókhálós moly 4

Ha mégis megtörtént a baj, és hagytad elfajulni a helyzetet, ne ess neki rögtön fád kivágásának. Helyzete most még nem túl rózsás, de jövőre újra kihajt! 🙂

Ha hasznosnak találtad cikkünket, oszd meg barátaiddal a facebook-on. Köszönjük!

 

Hasonló cikkek

Sün a kertben – Miért etesd meg és mivel? A sünik most kezdenek téli álomra szenderülni. Ha te mégis találkozol velük a kertedben, etesd meg őket! Gondolom, az ...
Mitől haldoklik buxusod? (És hogyan mentsd meg) Igazán szerencsés vagy, ha formás kis buxusod kicsattan az egészségtől. De készülj fel, mert növényedet végzetes veszély...
Madáritató útmutató: Így töltsd meg élettel a kerted Azon kívül, hogy madárbarátaid kedves csiripelésükkel tavaszt varázsolnak otthonodba, növényeid védelmét is ellátják, hi...
Share This
növénykompozíciós látványterv

Exkluzív hozzáférés - teljesen INGYEN

Írd be az email címed és megkapod minden hónapban az ajándék növénykompozíciós látványtervet!

Sikeresen feliratkoztál!