Megjegyzés: Kerttervezésen vagy kertépítésen gondolkodsz? Nézd meg referencia munkáinkat ide kattintva.

A „mediterrán” szó hallatán a nap perzselő, mégis jól eső melegét érzed a bőrödön, na és persze a színes virágok csodálatos látványa is ott lebeg a szemed előtt. Igaz? ?

De vajon a délvidéki nyaralás felejthetetlen emlékét újra átélheted a saját kertedben is?

Igen! És most el is áruljuk neked, hogyan! ?

Vannak a tarsolyunkban olyan kertépítői praktikák, melyekkel még egy magyarországi kertbe is becsempészhetjük a déli tájak forró hangulatát.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Mediterrán kert kialakítása

Ahhoz, hogy a kertedet a mediterrán stílus jegyében alakítsd ki, először is meg kell figyelned, hogyan élnek, és miből „építkeznek” lent délen.

Az a legszuperebb, ha te magad látogatsz el a mediterrán országok kertjeibe. De megértem, ha a fárasztó kert-körutak helyett inkább a tengerparton sütteted a hasad. ?️

Akkor csak hallgass meg engem. Megpróbálok neked mindent összegyűjteni, amit kertépítőként mi bevetünk egy mediterrán kert építése során.

Mediterrán kert jellemzői

Amit már első ránézésre megállapíthatunk a mediterrán kertekről, az a természetes anyaghasználat, azaz

  • a fa
  • a kövek és
  • az agyag

Mindezek melegséget és otthonosságot sugároznak.

A felhasználható anyagokat azért fontos már az elején letisztázni, mert az igazi mediterrán hatást csak úgy érheted el, ha a kert épített és dekorációs elemei egyaránt ezt az életérzést sugallják.

A délvidéki hangulat odavész, ha betonból alakítod ki a kerti utat, vagy műanyagkaspókat helyezel ki díszítésként.

A kövek és a fa natúr színei csodálatos kontrasztot alkotnak az élénk színű virágokkal, amik nélkül ugye elképzelhetetlen egy mediterrán kert.

A mediterrán országokban délben bezárnak az üzletek, és kezdetét veszi a szieszta idő. Hiszen a legmelegebb órákban nagy terhelés alatt van a szervezet, ezért ilyenkor a legjobb egy hűs helyen lepihenni.

Este pedig újra kezdetét veszi a pezsgés:

az utcákat finom ételek illata és baráti társaságok vidám csevegése tölti meg. Hát nem tökéletes lezárása ez egy napnak?! ?

Ezt az életstílust te sem hagyhatod kívül a kert kialakítása során.

Szükséged lesz kényelmes kerti bútorokra, ahol a naptól elbújva, a délutáni órákban te is megpihenhetsz.

Este pedig a családoddal és a barátaiddal együtt készíthetitek el a mennyei vacsorát, és fogyaszthatjátok el egy finom bor kíséretében.

Mediterrán kert itthon

Mivel nálunk mások az éghajlati viszonyok, mint lent délen, ezért néhány dologra oda kell figyelni.

Ha nem vagy körültekintő, a fagy fájdalmas pusztítást tud végezni.

Ezért válassz fagyálló burkolóköveket.

A fagyérzékeny növényeket pedig cserepekbe ültesd, és ne szabadföldbe. Válassz olyan edényeket, amiket könnyen tudsz mozgatni, mikor be kell vinned növényeidet a teleltető helyükre.

Burkolat

A mediterrán hangulatú kertek stílusos burkolóanyaga a terméskő.

Amit tudni érdemes erről a rusztikus díszítőkőről:

Felülete nem csiszolt vagy polírozott, hanem megmunkálatlan, nyers, hasított, tört vagy fűrészelt.

Formája lehet szabályos vagy szabálytalan. Elegáns, letisztult stílusú otthonokhoz az előbbi illik. Míg természetesebb és rusztikusabb hatást az eredeti formájukban meghagyott szabálytalan lapokkal érhetsz el. Hiszen a mediterrán életérzéshez hozzátartozik egy csipetnyi szabálytalanság is.

Nagyon sokféle terméskő áll a rendelkezésedre, de mi kertépítőként mégis azt ajánljuk, hogy válaszd a környékedről származó köveket.

Ilyen például a Budai hegységben a mészkő, a Közép-Dunántúlon a bazalt vagy a Balatonfelvidéken a vörös homokkő.

A terméskövet alkalmazhatod az udvarod, teraszod, házad lábazatának vagy akár kerítésed burkolásához. Lehet kerti utad, magaságyásod, sziklakerted, lépcső és támfalad építőeleme. De a terméskő tipegők is nagyon szép kiegészítői a mediterrán stílusú kertnek.

Talajtakarás

Növényeid körül fedd a talajt kavicsokkal.

Ezzel egyrészt erősíted a mediterrán hatást.

Másrészt még jót is teszel növényeidnek, hiszen a kavicsok csökkentik a föld párologtatását, és melegítik a gyökérzónát. Valamint gátolják a gyomok növekedését

Bútorok

Mediterrán kert nem létezik pihenőhely nélkül, legyen az egy terasz, egy szaletli vagy a medence partja, ahol nyugodtan elfogyaszthatod a reggeli kávédat, megvacsorázhatsz a családoddal, vagy ejtőzhetsz egyet a vasárnapi ebéd után.

Mikor ezeket a helyeket berendezed, a bútorok megválasztásánál három fő szempontot kell szem előtt tartanod:

  • kényelem
  • rusztikus stílus
  • időjárásállóság

A mediterrán, rusztikus stílust a kovácsoltvas, illetve öntöttvas, valamint a fabútorok képviselik a leginkább.

Kiegészítők

Mint ahogy azt korábban említettem, a mediterrán hatás akkor lesz teljes, ha kiegészítők is tökéletesen beleillenek az összképbe.

Gyönyörű dekorációként szolgálnak a csodaszép agyagcserepek vagy az agyagból készült díszgömbök és a kőből készült szobrok, illetve padok.

Egyetlen mediterrán kertből sem hiányozhat a víz mint építészeti elem. Ezért feltétlenül keress helyet egy kisebb szökőkútnak vagy csobogónak.

Állítsd központi helyre, hogy mindenhonnan ráláthass, és hallhasd a víz csobogásának nyugtató hangját.

a

Nincs más hátra, mint a kert legszebb díszelemei…a növények!

Ha kíváncsi vagy rá, milyen virágzó, talajtakaró, sövény- és egyéb növények illenek a mediterrán stílusú kertbe, olvasd el cikkünk második részét isl

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! ?

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This