Ha a házunk a mediterrán stílus jegyében készül, bizony a kertbe is be kell csempészni a délvidéki hangulatot.

A kellő hatást a természetes anyaghasználattal, élénk színű virágokkal, oszlopos cserjékkel, örökzöld formanövényekkel tudjuk elérni.

De ebben a rohanó világban már nem elég, hogy a kert esztétikus látványt nyújt. Olyan hellyé kell válnia, ami maximális kikapcsolódást nyújt egy fárasztó nap után.

Iratkozz fel hírlevelünkre, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

 

A mediterrán kert növényei

A növényekkel nagyon izgalmas hatásokat tudunk elérni. Formájukkal, illatukkal, színükkel befolyásolhatjuk a hangulatunkat, vagy kiemelhetünk velük más színeket és formákat

Ezért nagyon fontos lépése a kerttervezésnek, hogy a sok száz rendelkezésre álló növényből kiválasszuk azokat, amik igazán illenek a kertünkbe.

kerttervezés

Ebben a kertben, a robosztus filagóriához vezető kerti út egyik oldalát természetes látványt nyújtó díszfüvek szegélyezik, másik oldalát illatos levendulák díszítik.

kerttervezés

A domboldalba szabályos formára nyírt örökzöldeket terveztünk. Rendezett látványt nyújtanak minden évszakban, és kiváló hátteret biztosítanak a családi ebédeknek.

A kertben három bonsai növény is helyet kapott, amik ugyan nem a mediterrán hangulatú kertek jellemzői, de szoborszerű kinézetükkel nagyon jól illenek a formanövényekhez.

formanövények

A gyepet egyenes vonalak szegélyezik, amik szintén nem a délvidéki kerteket jellemzik, de ebben a kertben fontos szempont volt a gyep könnyű kezelhetősége.

A filagória mellé ültetett alacsony, sziklakerti évelők élénk színű virágaikkal stílusos kontrasztot alkotnak a burkolatot alkotó kövek natúr színeivel. Ráadásul ezek a feltűnő színek pezsgő hatást keltenek, amire szükség is van egy baráti beszélgetéseket kiszolgáló pihenőhely mellett.

Sövénynek oszlopos örökzöldeket választottunk, amik ugye a mediterrán kertek fő elemei.

mediterrán kert

 

Családi ebédek, baráti beszélgetések

A nagy forróságban a medence hűsítő vize és az árnyékos pihenőhelyek nyújtanak menedéket.

A családi ebédek és vacsorák a ház árnyékát élvező étkezőasztal körül zajlanak, ahonnan csodálatos látvány nyílik a formanövényekből kialakított domboldalra.

kerti grillsütő

A medence vízének párolgásából adódó sajátos mikroklíma tökéletes környezetet teremt egy kis relaxáláshoz. Ezért a medence partján egy padot is elhelyeztünk, lehetőséget teremtve akár egy kis olvasáshoz.

Az esti borozgatások, baráti beszélgetéseknek a filagória ad otthont, ahol egy füstmentes biokandalló emeli az est hangulatát.

kültéri nappali

 

Kényelmes bútorok, feltűnő kiegészítők

A bútorok választásánál a két legfontosabb szempont a kényelem és az időjárásállóság volt.

kerti látványterv

A medence partján elhelyezett napozóágyak kiváló kiegészítője a lerakóasztalka, amin remekül elfér a naptej, egy magazin és még egy hűsítő ital is.

lerakóasztal

A filagória világos szövettel kárpitozott, időjárásálló bútorait mintás dekorpárnákkal tettük még vonzóbbá.

A vidám, színes kiegészítők is jelentős szerepet játszanak egy mediterrán stílusú kertben. Azonban vigyázni kell a használatukkal, mert a túl sok szín giccses és kaotikus hatást kelt.

Ilyen színes kiegészítők a kék színű kaspók, és az ebédlőasztalnál elhelyezett zöld székek, amik izgalmas kontrasztot alkotnak a vörös térkővel.

kerti dekoráció

 

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! 😊

 

Hasonló cikkek

Hogyan alakítsd ki kerted illatvilágát (lépésről-lépésre) – 1. rész Ugye neked is nagyon fontos, hogy kerted ne csak színes, hanem illatos is legyen? 🙂 Ehhez azonban nem elég néhány fino...
3 árnyékkedvelő évelő, amely kertedet nem csak zöldebbé, de színesebbé is teszi... A kert árnyékos részeinek megtervezése nem egyszerű feladat, hiszen kevés növény érzi jól magát napfény nélkül. Ha te i...
7 növény, amik színessé varázsolják az őszi hónapokban a kertedet Ugyan a krizantém, az őszirózsa és az árvácska is a legkedvesebb növényeink közé tartoznak, de hidd el, van élet rajtuk ...

Írd be az email címed, és megkapod minden hónapban a legfrissebb cikkeinket és ajánlatainkat!

Sikeresen feliratkoztál!

Share This