Lillafüred egy különleges hely, ahol a természet adta kincsek leírhatatlan látványt nyújtanak.

A vízesés morajlása, az erdők csendje és a tó vízében tükröződő sziklás hegyek már sok költőnket megihlette.

Májusi kirándulásunk során készített képekkel és néhány érdekességgel megpróbálom neked átadni mindazt, ami miatt érdemes ellátogatnod Lillafüredre.

[yellowbox]Iratkozz fel hírlevelünkre, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.[/yellowbox]

Hirtelen nem is tudom, miről is kezdjek el mesélni neked. Hiszen Lillafüreden bármerre indulsz el, biztosan csodás élményben lesz részed.

Kezdjük talán a legromantikusabb helyszínnel, a Hámori-tóval.

a

Hámori-tó

A Szinva-patak és a Garadna-patak összefolyásánál, természetes módon keletkezett tavon színes csónakok várják a vizek szerelmeseit.

Talán a fényképünk visszaadja azt a festői látványt, amit a zöld színt öltő tó és hegyek között úszó piros, sárga és kék színű csónakok nyújtanak.

Korán reggel sikerült elkapnunk azokat a pillanatokat, amikor még a kikötőben parkoltak. De utána egész nap már csak a tó közepén láthattuk őket.

Lillafüred tó

Lillafüred

Hámori-tó

a

Szinva-patak

Lillafüred az 1920-as években került a magyar arisztokrácia figyelmének középpontjába. Ekkor döntöttek úgy, hogy állami finanszírozással a patak egy szakaszán igazi látványosságot hoznak létre:

Magyarország legnagyobb függőleges vízesését!

A patak 20 méteres magasságból ömlik le a sziklákról, hangos morajlásával megtörve Lillafüred csendjét.

Partját páfrányok fedik, amik nagyon jól érzik magukat ebben a nedves környezetben. A felszálló párát a lombokon keresztül beszűrődő napfény világítja meg.

József Attila szobor

vízesés

a

Palotaszálló

A vízesés mellett található az 1920-as években épített Palotaszálló. Ránézésre – kívül, belül – régebbi korok épületének gondolnánk.

Na nem azért, mert leharcolt állapotban van. A híres építész, Lux Kálmán így álmodta meg, és a Mátyás-korabeli stílusú paloták mintájára tervezte.

Ez a csodaszép épület méltó ékessége ennek a festői tájnak.

Palota-szálló

a

Függőkert

A palotát egy park veszi körül, alatta pedig a teraszos kialakítású Függőkert csábít sétára.

Nekem nagyon tetszik, hogy mindkét kertet a tájba illő egyszerűség jellemzi:

Rendezettek, alaposan megtervezett virágágyásokkal, örökzöldekkel, de mégse olyan kirívóan feltűnőek, hogy elvegyék az összes figyelmet a természet nyújtotta kincsektől.

Függőkert

kőszobor

Lillafüred látnivalók

Lillafüred látványosság

Palotaszálló kertje

a

A lillafüredi látványosságokról szóló lista itt nem ér véget. Sok élményt nyújt még a bükki település. Ilyenek többek között a lillafüredi barlangok, az erdei kisvasút, a libegő és a pisztrángtelep.

De nem árulok el minden titkot, fedezd fel a többit inkább te! 😉

a

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! 😊

a

Hasonló cikkek

Prága rejtett oldala: Ezért érdemes kimenned a természetbe Prága méltán híres söreiről, hangulatos éttermeiről. De mit tehet az ember ebben a csodaszép városban, ha kiszellőztetné...

Írd be az email címed, és megkapod minden hónapban a legfrissebb cikkeinket és ajánlatainkat!

Sikeresen feliratkoztál!

Share This