Életünk nagy részét zárt térben töltjük, legyen szó az otthonunkról vagy az irodánkról, ahol dolgozunk. Élhetünk zöld környezetben, a káros anyagok zaklatásától azonban nem menekülhetünk, láthatatlanul zúdítják ránk magukat mindenhol.

A NASA kutatói azonban elhozták nekünk a megoldást.

A tisztítószerek, falak, padlók, szőnyegek, berendezési tárgyak csak úgy ömlesztik ránk a borzalmasan hangzó formaldehidet, benzolt és egyéb, nehezen kimondható szennyező anyagot, melyek súlyos csapást mérhetnek egészségünkre. A fejfájástól a daganatos megbetegedésekig számos betegséget okozhatnak.

Megrémültél? 😮

Helyes, mert akkor biztosan teszel egészséged megóvása érdekében. Lepd meg magad vagy családtagjaidat, barátaidat levegőtisztító növényekkel, melyek a kellemetlen lakótársak megsemmisítésén túl természetes módon növelik szobád páratartalmát is. Ez a fűtési szezonban igen fontos a bőröd, torkod, nyálkahártyád száradásának elkerülése érdekében.

Bónusz: Iratkozz fel villámhírlevelünkre, nehogy lemaradj a heti cikkeinkről – Ráadásul ajándékként ingyenes hozzáférést kapsz havonta egy általunk készített növénykompozíciós látványtervhez.

Tisztázzuk, mitől is kell rettegned

Az alábbi táblázatban szerepelnek az otthonodban, irodádban leggyakrabban előforduló szennyező anyagok és lelőhelyeik:

tablazat

 

A megoldás

Na és most jöjjenek a szelleműző növények. Mindegyiknél feltüntettem, melyik szennyező anyag hatástalanításában kiválóak.datolyapalma-aloe-vera-kinai-rakvirag-csungo-csokrosinda-gyompalma-kislevelu-fikusz-szobapafrany-3


aranyos-szobafutoka-botpalma-nagy-flamingovirag-gerbera-illatos-sarkanyfa


 

anyosnyelv-tarka-dracena-borostyan-3


 

vitorlavirag-kinai-eheto-krizantem

Megkönnyítem a választást…

  • Ha irodádban nyomtatók zúgnak a füled mellett, a legjobb döntés az anyósnyelv, a gerbera vagy a borostyán.
  • Ha épp most vásároltál új szőnyeget vagy bútorokat, a belőlük esetlegesen áradó formaldehid semlegesítésére valamennyi fent felsorolt növény kiváló. Ha nem tudsz közülük választani, én az Aloe Vera-t javaslom, mert számos pozitív funkciója mellett – a csaknem minden háztartásban jelenlévő – formaldehid ellen is keményen veszi fel a harcot.
  • Amennyiben otthonodban nem tiltott a dohányzás, védd magad sárkányfával.
  • Szobafestés után töltsd meg otthonodat pálmával, zöldikével, páfránnyal vagy éppen fikusszal.
  • Ha takarításmániás vagy, a te növényed a botpálma vagy a flamingóvirág, melyek hatásosan semlegesítik a tisztítószerekből kicsapódó ammóniát.
  • A levegőtisztítás két legjobban teljesítő növénye a gyönyörű vitorlavirág és a kínai ehető krizantém. Ha minden problémádra megoldást szeretnél, tedd le ezek mellett a voksot.

Ahhoz, hogy a káros anyagok ellen vívott háborúban sikeres légy, tudnod kell, hogy 10 négyzetméterre legalább 1 növényt kell elhelyezned.

A fent felsoroltak között vannak kényesebbek, illetve sokat tűrő fajták is, ezért a választás során ne feledkezz meg a növények igényeinek áttekintéséről. Ha nem megfelelően gondozod kedvenceidet, képtelenek lesznek védelmet nyújtani számodra.

Sok sikert a harcban! 😉


Hasonló cikkek

Aloe Vera, a csodanövény: Mire jó és hogyan gondozd? Miért nevelj Aloe Verat? A kifejlett növény értékes nedűjét alkalmazhatod rovarcsípés, enyhe égési sérülés, horzsolás, ...
Hogyan készíts csodaszép, karácsonyi kültéri dekorációt házilag Ha szereted megadni a módját a karácsonyi díszítésnek, ne hagyd ki otthonod kültéri részét sem. Egy kis kreativitással ...
Ajándék: Ingyen letölthető egyoldalas kerti naptárak (2017) Az év méltó lezárásaként ajándék naptárakkal szeretnénk neked kedveskedni.  Díszítsd velük otthonodat vagy irodádat! ...
növénykompozíciós látványterv

Exkluzív hozzáférés - teljesen INGYEN

Írd be az email címed és megkapod minden hónapban az ajándék növénykompozíciós látványtervet!

Sikeresen feliratkoztál!

Share This