Szeretnéd a vízililiom szépségét egész nyáron át teraszodon csodálni? Most elárulom neked, hogyan teheted ezt meg! 😉

kerti dézsa tó 1

Kép forrása: kitchenerd / CC BY-SA 2.0

Te is könnyen létrehozhatsz egy mini vízi világot teraszodon, bejárati ajtód mellett vagy kerted bármely részén, ahol más növényekkel a háttérben különleges látványt nyújtana.

Ha felkeltettem érdeklődésedet, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, akkor olvass tovább! 😉

kerti dézsa tó 2

Kép forrása: Shigemi.J / CC BY-NC-ND 2.0

Azon leszek, hogy minden lényeges információt megosszak veled a dézsató telepítésével, gondozásával kapcsolatban. Leírom neked a szükséges eszközöket és növényeket, kialakításának lépéseit, valamint ápolási tudnivalókat.

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

Szükséges eszközök

Vannak eszközök, melyeket feltétlenül fel kell használnod a dézsató létrehozása során, és vannak, melyek alkalmazásáról ugyan te döntesz, de én erősen ajánlom beszerzésüket vízi világod hosszú távú, egészséges fenntartása érdekében.

Eszerint két csoportba foglaltam őket. Lássuk is, mik ezek:

Eszközök, melyekre mindenképp szükséged lesz

  • Dézsa: Gyakorlatilag bármilyen konténerbe létre lehet hozni, ami megtartja a vizet. Fahordó, erős műanyag kaspó, horganyzott vödör, terrakotta edény vagy ami nekem a legjobban tetszik, a fából készült virágdézsa. Ha neked van jobb ötleted, nagyon örülnék neki, ha megosztanád velem! ?
  • Víz: A dézsát napokkal az ültetés előtt töltsd fel csapvízzel, így mire a növények elhelyezésére kerül sor, a klór eloszlik, elpárolog.
  • Ültető kosarak: Kifejezetten vízi növények ültetéséhez ajánlott ültető kosarak mindenféle méretben kaphatók. A tavirózsának nagyobb (pl. 20*20*20 cm), míg egy oxigéntermelő növénynek kisebb (11*11*11 cm) kell.
  • Föld: A legalkalmasabb hozzá az agyagos kerti föld vagy vízi növényekhez előállított, kertészetekben megvásárolható tavi föld. Virágföldet ne használj!
  • Kavics: A földfelszín takarására szükséged lesz kis méretű kavicsokra. A mészkő zúzalék, azaz a murva nem megfelelő, mert megváltoztatja a föld és a víz lúgosságát.
  • Növények: Négy típusú növény közül választhatsz. Én azt ajánlom, legyen tavadban mindegyik fajtából egy (a dézsád méretétől függően akár több is).

Úszó növények: Csak lebegnek a felszínen, gyökereik lefelé lógnak a vízben. Hajlamosak a terjeszkedésre, ezért idővel el kell távolítani egy részüket az egyensúly fenntartása érdekében. Ilyen a vízisaláta és a vízijácint.

kerti dézsa tó 3

Kép forrása: Forest and Kim Starr / CC BY 2.0

Kiemelkedő növények: A tó alján gyökereznek, de a felszín fölé növesztik leveleiket és virágaikat. Ide tartozik a tavirózsa és a lótusz.

kerti dézsa tó 4

Kép forrása: Mahmood Al-Yousif / CC BY-NC-ND 2.0

Oxigéntermelő növények: A vízfelszín alatt nőnek. Folyamatosan tisztítják a tavat, és megújítják oxigéntartalmát. Oxigéntermelő növény például az átok- és a tündérhínár.

kerti dézsa tó 5

Kép forrása: Hörður Kristinsson / CC BY-NC 2.0

Mocsári növények: A tavak partján helyezkednek el, ezért ezek csak minimálisan süllyeszthetők el. Ebbe a csoportba tartozik a szibériai nőszirom vagy a békaszittyó.

kerti dézsa tó 6

Kép forrása: F. D. Richards / CC BY-SA 2.0

Eszközök, melyek használata ajánlott

    • Vízi növényekhez kifejlesztett tápgolyók: Tápanyagokkal, vassal, nyomelemekkel látják el a növényeket.
    • Tégla vagy más kisebb agyagedény: Erre csak akkor van szükséged, ha mocsári növényt is ültetsz. Az ültetőkosarat a téglára ráhelyezve tudod azt a megfelelő szintre emelni.
    • Tófólia: Kertészeti áruházakban könnyen beszerezheted. Béleld ki vele a dézsát, és rögzítsd a széléhez. Így biztosítod, hogy a dézsából esetlegesen kiázó anyagok ne mérgezzék a mini tavad élővilágát. Ráadásul a fekete bélés a mélység benyomását kelti. (Fadézsa esetén erősen ajánlott alkalmazni azért, hogy a víz ne érintkezzen a fával, és dézsádat még hosszú ideig használhasd.)
    • Halak: Kis aranyhalakkal feldobhatod dézsatavadat, ráadásul a szúnyoglárvákat is elpusztítják. A növények ültetését követően várj néhány hetet (4-6 hét), hogy kialakuljon az egyensúly, és csak ezután helyezd bele dézsádba a halacskákat. Gondozásukról, etetésükről kérj tanácsot állatkereskedésben.
    • Kerti tó indító baktérium: A dézsató feltöltésénél és nagyobb vízpótlásnál ajánlott használni, meggyorsítja a biológiai egyensúly kialakítását.
  • Szűrő, szivattyú: Nem feltétlenül szükségesek, de a víz tisztán tartása, az algásodás elkerülése és a szúnyogtenyészetek kialakulásának megelőzése érdekében érdemes lehet ezekbe is befektetni.

kerti dézsa tó 7

Kép forrása: maskedcard / CC BY-NC-ND 2.0

Telepítés legfontosabb szabályai

Mini tavadnak olyan helyet keress, melyet legalább 4-6 órán keresztül süt a nap.  Legyenek azért árnyékos órák is, így elkerülheted, hogy a tó vize felmelegedjen.

A megfelelő dézsa legalább 30-40 cm mély és minimum 60-90 cm széles. Természetesen minél nagyobb, annál jobb, hiszen így nagyobb tér áll rendelkezésre a növényeknek a növekedéshez, és a víz hőmérséklete is egyenletesebb lesz. Ha pici gyermeked van, várj inkább még pár évet a dézsató kialakításával.

A vízi növények ültetését úgy végezd el, hogy a vízfelület 40 %-a szabadon maradjon. Erre folyamatosan legyen gondod. Ha növényeid növekedni, terjeszkedni kezdenek, távolítsd el felesleges hajtásaikat.

Nincs szükség sok fajta növényre. Nagyobb tó esetén érdemes a fent felsorolt növények mindegyikéből választanod. Kisebb dézsa esetén viszont bőven elegendő egy-két oxigéntermelő növény és egy kiemelkedő növény, például a tavirózsa, mely önmagában is nagyon szép látványt nyújt számodra egész nyáron át. Ugye a lenti képen szereplő minitó láttán sincs hiányérzeted? Pedig csak a szépséges lótusz úszik a dézsában.

kerti dézsa tó 8

Kép forrása: shankar s. / CC BY 2.0

Telepítés lépésről-lépésre

1.lépés: Válaszd ki azt a napos helyet, ahol a kerti tavadat látni szeretnéd, és töltsd fel 2/3- át vízzel.

2.lépés: Az ültető kosarak 2/3-át töltsd meg földdel, ültesd a közepébe a növényeket (kiemelkedő növényt, oxigéntermelő növényt, mocsári növényt). Az úszó növényeket természetesen nem kell elültetned, hisz azok csak a vízen lebegnek.

3.lépés: Víz hozzáadásával kicsit iszapold be a földet, és nyomkodd meg a növények körül.

4.lépés: Dugdosd a tápgolyókat a növények földjébe, a használati útmutató szerinti mennyiségben.

5.lépés: Szórd meg 1-2 cm vastag rétegben kaviccsal a föld felszínét, ezzel meggátolod a föld kimosódását.

6.lépés: Feltételezem, hogy mind a négy fajta növényből ültetsz, ezért így is magyarázom.

  • Először a vízi liliom ültetőkosarát helyezd el óvatosan a dézsa aljára.
  • Most jöhet a mocsári növény, mégpedig úgy, hogy a kavicsréteg teteje egy szintben legyen a dézsa felső szélével. Az ültetőkosár alá téglát helyezve emelheted azt fel a kívánt szintre.
  • Rakd a víz felszínére az úszó növényt.
  • Legvégül az oxigéntermelő növény kosarát helyezd el a dézsa aljára.

7.lépés: Töltsd tele óvatosan a dézsát színültig vízzel.

Ha képeket is szeretnél az ültetés folyamatáról látni, kattints ide! A fotók olyan sorrendben mutatják be a telepítést, ahogyan azt én is leírtam neked. ?

kerti dézsa tó 9

Kép forrása: Nicole Corpuz / CC BY-NC-ND 2.0

Gondozás

Gondozás nyáron

Azért kell odafigyelni, hogy a víz felszínének 60 %-a fedve legyen növényekkel, mert így csökkented a fény bejutásának lehetőségét, ezáltal az algásodást.

A minitó tisztán tartása érdekében minden héten legalább 5 liter vizet cserélj ki. Ha csapvizet használsz, akkor ezt az 5 liter vizet már napokkal a csere előtt töltsd ki egy edénybe. Így mire a tó feltöltésére kerül sor, a klór már eloszlik a cserére szánt vízben.

Ha halakat is tartasz, 10 naponta cseréld ki a vizet, méghozzá úgy, hogy a régi víz egyharmada maradjon a dézsában, a másik kétharmad pedig legyen friss, klórmentes víz (tudod, ha csapvizet használsz, hagyd állni napokig). Így elkerülöd, hogy a halak sokkot kapjanak a teljes vízcsere miatt.

Ha a telepítést követő 1-2. héten algák jelennek meg, ne ess kétségbe, légy kicsit türelemmel, vized a növényeknek hála kitisztul.

A növények elhalt leveleit rendszeresen távolítsd el a tóból.

Ha úgy érzékeled, hogy mostani helyén a tó vize nagyon felmelegszik, akkor keress neki árnyékosabb helyet.

kerti dézsa tó 10

Kép forrása: Michael / CC BY-NC 2.0

Gondozás télen

Ha szeretnéd, hogy minitavad a következő évben is ékes dísze legyen teraszodnak, bizony a növényeket téliesítened kell.

A fagy beállta előtt ürítsd ki a dézsát, és a növényekkel együtt szállítsd fagymentes helyre. De ha így nem férnek el a téliesítésre szánt helyükön, a dézsát hagyd üresen a teraszodon, hiszen csak a növények téli védelméről kell gondoskodnod. Telelő helyükön nem kell feltétlenül vízbe merítened őket, csak arra ügyelj, hogy a földjük folyamatosan nedves legyen.

Halaidat beltéren, akváriumban helyezd el a téli hónapokra.

Áprilisban, májusban ismételten feltöltheted dézsádat, és visszahelyezheted növényeidet, majd halaidat is.

kerti dézsa tó 11

Kép forrása: Luke Lienau / CC BY 2.0

Ha nem félsz a kihívásoktól, és szeretnéd a balkonnövényeken kívül valami igazán különlegessel feldobni teraszodat, akkor hozd létre saját vízi világodat!

Remélem, sikerült a dézsató kialakításával, fenntartásával kapcsolatban felmerült valamennyi kérdésedre választ adnom. Ha mégsem, keress meg bátran! 😉

a

Főkép forrása: AlisaRyan / CC BY-NC-ND 2.0

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This