A kapor egy gyakran használt fűszernövény, mely egyben igen fontos gyógynövény is. Sokoldalú felhasználhatósága mellett erős illatával kiűzi a veteményesből a kártevőket. Termesztése egyszerű, begyűjtése nem jár sok fáradtsággal.

Ki ne akarná hát ezt a hasznos növényt kertjében nevelni?! 🙂

Iratkozz fel email listánkra, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

egy kupacban

Kép forrása: vanessa lollipop / CC BY-SA 2.0

A Kapor

A konyhában nagyon fontos szerepet játszik, hisz elmaradhatatlan hozzátevője a házi készítésű kovászos uborkának és a tökfőzeléknek. Hozzáadhatod salátákhoz, készíthetsz vele egyszerű fűszervajat sültekhez, a kapros mártások pedig tökéletesen illenek a legtöbb fajta halhoz, fehér húsokhoz, húsgombócokhoz is. Na és ugye a nyár egyik legfinomabb süteménye az isteni kapros-túrós pite. 🙂

Főzéskor, sütéskor sokat veszít erejéből, ezért mindig csak az utolsó fázisban add az ételhez, hogy megtartsa jótékony hatásait. Ugyanis a kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin és rostforrás. Emellett még sok más vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, melyeknek listáját itt találod.

Gyógynövényként is használhatod, hiszen kiváló mindenféle gyomorbántalomra, nyugtató hatással bír, csökkenti a vércukorszintet, segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

tálban

Kép forrása: erik forsberg / CC BY-NC 2.0

Ültetése, gondozása

A megvásárolt magokat mindenképp napos, tápanyagdús helyre ültesd, hiszen az illóolaj termeléséhez nélkülözhetetlen számára a napfény. A szárazságot rosszul tűri, ezért rendszeresen öntözd. A sok locsolást bőséges zöldhozammal hálálja meg.

Ha kertedben sárgarépát, hagymát vagy babot termesztesz, legjobb, ha soraik közé veted a magokat, a kapor erős illata ugyanis elriasztja a kártevő rovarokat. Semmi esetre se ültesd viszont édeskömény mellé, mert beporozzák egymást, és ízük jellegtelenné válik.

A magokat 20-30 centiméter sortávolságra és 2-3 centiméter mélyre ültesd. A vetést követő 14-21 nap múlva kelnek ki a kis növénykék. Megfelelő helyre ültetve korán eléri a szedésre érett állapotot.

Ne trágyázd, mert akkor túlságosan hamar szárba szökken, és alacsonyabb lesz az illóolaj-tartalma.

Ültethetsz kaprot akkor is, ha nincs kerted. Szélvédett helyen nevelheted cserépben vagy erkélyládában. Annak érdekében, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon számodra friss kapor, havonta vess új cserépnyi mennyiséget. Vigyázz az öntözéssel, mert rendszeres locsolást igényel, a pangó vizet azonban rosszul tűri.

cserépben

Kép forrása: janet lackey / CC BY-NC 2.0

Betakarítása

Zöld kaporként, fűszernek használva még virágzás előtt vágd le zsenge leveleit. Kovászos uborka készítésénél, savanyításhoz pedig a virágzó, gyökerétől megszabadított teljes növényt használd.

kapor virága

Kép forrása: liz west / CC BY 2.0

Tárolása

Ha nem akarod rögtön felhasználni, le is fagyaszthatod. A virágzás előtt leszedett növényeket apróra vágva, fóliába csomagolva tedd a mélyhűtőbe. Felhasználáskor vágj le egy akkora darabot, melyre épp szükséged van, és fagyosan tedd a forró ételbe, így íze, színe, állaga olyan marad, mintha épp akkor frissen szedted volna a kertből.

Megszárításához a virágzás előtt levágott zsenge növényeket kösd össze kis kötegekbe, és felakasztva szárítsd meg sötét helyen. A szárról lemorzsolt száraz levélkéket légmentesen lezárt üvegekben tárold.

tárolása

Kép forrása: missbossy / CC BY 2.0

Ültess kaprot, és használd rendszeresen ételeid ízesítésére ezt a kis csodanövényt! 😉

Ha tetszett cikkünk, kérünk téged, oszd meg barátaiddal! Köszönjük!

út a kerthez profilkép

A legfrissebb trendek, kreatív ötletek és a legújabb ajánlataink - egyenesen az email postaládádba!

Add meg az email címedet, ahova küldhetjük!

Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Share This