A kánna azon növények közé tartozik, amelyek bármelyik kertet mediterrán hangulatúvá tudnak varázsolni. Ismerd meg, gondozd és szaporítsd – megmutatjuk hogyan.

Még nem neveltél kertedben vagy teraszodon kánnát? Itt az ideje, hogy elkezdd!

De ne halogasd ám sokáig az ültetést. Így késő tavasszal még pont időben vagy, ha egész nyáron át csodálni szeretnéd szépségét.

Iratkozz fel hírlevelünkre, nehogy lemaradj a legfrissebb cikkeinkről és ajánlatainkról.

kánna 1

Kép forrása: Lotus Johnson / CC BY-NC 2.0

A kánna jellemzői

Ezzel a feltűnő növénnyel igazi mediterrán hangulatot teremthetsz, köszönhetően élénk színű virágainak és hatalmas, sötétzöld vagy lilászöld leveleinek.

kánna 2

Kép forrása: Linda Hoover / CC BY-NC 2.0

Bokros habitusa miatt elég nagy teret kíván magának.

Változatos színekben tündöklő virágait igen magas, 1-1,5 méteres szárakon hozza.

kánna 3

Kép forrása: Bryant Olsen / CC BY-NC 2.0

Nálunk a piros színű a leginkább elterjedt, de találsz rózsaszín, narancs, sárga vagy akár kétszínű fajtákat is.

Ajánlom csoportos ültetését, akár egy napos kertrészbe alacsonyabb növények mögé vagy egy nagyobb dézsába.

kánna 4

Kép forrása: Courtney McGough / CC BY-NC-ND 2.0

Szaporítása

Ha szeretnél még több ilyen csodaszép növényt kertedben látni, átteleltetést követően a több hajtással rendelkező nagyobb rizómákat legkisebb keresztmetszetüknél vágd szét kisebb darabokra, mégpedig úgy, hogy a szétválasztott részek mindegyikén legyen hajtás.

kánna 6

a

Igényei, gondozása

Tápanyagban gazdag talajban, napsütötte helyen érzi jól magát.

Rendszeres öntözésére csak a fejlődési időszakban kell gondot fordítanod, a kifejlett növényt elég csak száraz időben locsolnod.

kánna 5

Kép forrása: Newtown grafitti / CC BY 2.0

Szubtrópusi növényként a kánna hazánkban a hideg hónapokat a szabadban nem vészeli át, ezért teleltetéséről gondoskodnod kell. A rizómákat a fagyok beállta előtt ásd ki, és vágd le róluk az elszáradt szármaradványokat. Rázd le a földet, de ne teljesen, így megvéded őket a téli kiszáradástól. A rizómákat száraz, sötét helyen (pincében, garázsban) tárold, egy vödörben, ládában, újságpapírba csomagolva vagy homokban elhelyezve. Április közepén újra kiültetheted őket a szabad földbe.

kánna 7

Kép forrása: Lotus Johnson / CC BY-NC 2.0

Ha te is szeretnéd ezeket a különleges növényeket élőben is megismerni, még most szerezd be rizómáit vagy előnevelt palántáit.

Nagyon örülnék neki, ha majd megosztanád velem kánnáidról készült fotóid! 😀

 

 

Hasonló cikkek

10 fűszernövény, amik kerted árnyékosabb részeit is kedvelik Mi tehetné ízletesebbé ételeinket, mint a saját magunk által megtermelt fűszerek?! Sokan azonban csak álmodnak erről, m...
Tarkalevelű japán babérsom: A teljes gondozási útmutató Az árnyékos területeken nagyon jól érvényesülnek a sárga növények, hiszen élénk színükkel „megvilágítják” ezeket a sötét...
Fűszernövények lakásban: Beszerzéstől a gondozásig Milyen szuper dolog friss fűszerrel ízesíteni az ételeinket. És még szuperebb, ha ezek rögtön kéznél vannak, amikor szük...

Írd be az email címed, és megkapod minden hónapban a legfrissebb cikkeinket és ajánlatainkat!

Sikeresen feliratkoztál!

Share This