Igaz, milyen sok stresszt tud okozni, ha gyepedet gyomnövények tarkítják?

Cikkünk előző részében megbeszéltük, mire van szüksége a füvednek ahhoz, hogy csodaszép, erőtől duzzadó, zöld szőnyeggé váljon. És eloszlattunk pár tévhitet is a locsolással és a fűnyírással kapcsolatban.

De mit lehet tenni, ha gyepeddel eddig nem megfelelően bántál, és a gyomok már megjelentek?

Olvass tovább, és megtudod, milyen módszerekkel tudod hatékonyan elvégezni a gyep gyomirtását.

Bónusz: Iratkozz fel villámhírlevelünkre (ide kattints), nehogy lemaradj a heti cikkeinkről – Ajándékként ingyenes hozzáférést kapsz havonta egy általunk készített növénykompozíciós látványtervhez.

Gyep gyomirtása

A fűszálak közül kibújó gyomok ellen a következő módszerekkel tudsz védekezni:

  • kézi gyomlálással
  • ecettel
  • szelektív gyomirtó szerrel a kétszikű gyomok esetén
  • totális gyomirtó szerrel az egyszikű gyomok esetén

Természetbarát módszerek

Ha természetbarát módszerekkel szeretnél gyomot irtani, akkor a kézi gyomlálás és az ecet használata a neked való módszer.

Az ecetet hígítás nélkül alkalmazd, csak fújd a halálra ítélt növényekre.

Az ecet totális gyomirtó szer, ezért a gyomok közötti fű is elhal, ha kap a szerből. Az így keletkezett kopasz foltokat felülvetéssel újra befüvesítheted.

fű közül gaz

Kép forrása: Robbie Sproule / CC BY 2.0

a

Gyomirtó szerek – kétszikű gyomok ellen

Ha a könnyebb megoldások híve vagy, gazdaboltokban, kertészeti áruházakban kapható szelektív gyomirtó szerrel kipusztíthatod a kétszikű gyomokat – többek között a sokak által utált gyermekláncfüvet, tyúkhúrt, madársóskát.

Mindezt úgy, hogy a fű nem sérül.

Ha ilyen szert használsz, mindig a használati utasítás szerint járj el.

a
gyermekláncfű

a

a

a

Gyermekláncfű

a

a

atyúkhúr

a

a

Tyúkhúr 

a

a

amadársóska

a

a

Madársóska

a

a

a

a

a

Gyomirtó szerek – egyszikű gyomok ellen

Előfordulnak azonban a fűvel rokonságban álló egyszikű gyomok, ilyen a muhar és a kakaslábfű.

Ezeket csak kézzel vagy totális gyomirtókkal, azaz gazdaboltokban megvásárolható szerekkel vagy az ecet használatával tudod kipusztítani.

Alkalmazásuk a fű halálát is okozza, ezért a gyomok pusztulását követően a kopasz foltok eltüntetésére a megoldást itt is a felülvetés jelenti.

muhar

 

a

Muhar

a

a

a


Kép forrása
: Kazue Asano / CC BY-NC-SA 2.0

a
kakaslábfű

a

a

Kakaslábfű 

a
a

a

a

Kép forrása: F. D. Richards / CC BY-SA 2.0

a

Néhány hasznos tanács

A gyomirtó szerek használatát úgy időzítsd, hogy előtte és utána néhány napig nem vághatod le a füvet. Levélen keresztül szívódnak fel, ezért egy fűnyírással jelentősen csökkented a hatékonyságukat.

A gyomirtást követő első fűnyírás során levágott gyepet ne használd komposztálásra, mert a későbbiekben kultúrnövényeid bánhatják.

Kerted talajának, élővilágának védelme érdekében igyekezz minél kevesebb vegyszert használni. Inkább tegyél meg mindent annak érdekében, hogy gyeped egészséges, dús szőnyeggé fejlődjön, és a gyomok máshol keressenek maguknak élőhelyet. 😊

gyep gaztalanítás

a

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek téged, kattints a tetszik gombra — és oszd meg a barátaiddal is a facebook-on. Köszönöm! 😊

a

Hasonló cikkek

Krókusz: Minden információ az őszi virágzású fajtájáról Mi sem jelzi jobban, hogy beköszöntött a tavasz, mint a kertet virágszőnyegként beborító krókuszok. Ó, de hol van még a...
Hogyan védekezz a gazos gyep ellen? (Részletes útmutató) Ugye neked is görcsbe rándul a gyomrod, ha meglátod a gyepedet borító gyomtengert? 😨 Ne vedd ezt természetesnek...
Zöld gyep egész évben: A 6 legfontosabb kora tavaszi teendő Ugye te is szeretnéd, hogy füved egész nyáron gyomoktól mentesen, tápanyagtól egészségesen, üde zöld színben tündököljön...
növénykompozíciós látványterv

Exkluzív hozzáférés - teljesen INGYEN

Írd be az email címed és megkapod minden hónapban az ajándék növénykompozíciós látványtervet!

Sikeresen feliratkoztál!

Share This